A római Pantheon hamarosan nem látogatható ingyen

Eddig a Pantheon mint imahely ingyenesen volt látogatható, a római egyházi szokásnak megfelelően, amely nem kér belépődíjat a templomokért.

A római Pantheon, az ókor egyik legjobb állapotban fennmaradt műemléke a jövőben nem lesz ingyenesen látogatható (várhatóan 2024 júliusától). A belépés öt euróba fog kerülni – közölte a római kulturális minisztérium, miután megállapodott a római egyházmegyével.

A Pantheonban celebrált misékre továbbra is ingyenes lesz a belépés – közölte a tárca. A bevételt elsősorban a Kr. e. 27 és 25 között épült, impozáns kupolával rendelkező épület karbantartására fordítanák.

A belépőjegy azonban a kulturális minisztérium szerint a látogatók jobb ellenőrzését is segítené. Jelenleg évente hétmillió ember látogatja meg a Pantheont. Ezzel a hatalmas rotunda a kupolában lévő kilenc méter átmérőjű nyílással Róma egyik leglátogatottabb műemlékévé vált.

A turistáknak 5 eurós belépődíjat kell fizetniük, a 25 év alatti látogatók 2 euróba kerül a belépés. A belépés továbbra is ingyenes marad a római lakosok, az istentiszteleteken részt vevők és a 18 év alattiak számára.

A római egyházmegye „egyetért a belépőjegy bevezetésével, tekintettel a Pantheon építészeti struktúrájának egyetemes értékére és egyediségére” – áll az egyházmegye közleményében.

„Rómában van egy olyan gyakorlat, hogy egyetlen templom sem szedhet belépődíjat, amivel egyetértek, de tisztában vagyok vele, hogy a Pantheon különleges eset” – mondta Daniele Micheletti, a Pantheon főpapja. Néhány évvel ezelőtt az akkori kulturális miniszter, Dario Franceschini és Agostino Vallini bíboros vikárius már tárgyaltak a belépőjegy bevezetéséről.

Micheletti szerint fontos a látogatók bejutásának szabályozása. Emellett, mint mondta, az állam felelős az emlékműért, és így viseli az összes magas költséget. „Nem maradhattunk érzéketlenek a minisztérium követeléseivel szemben” – hangsúlyozta a főpap.

A Pantheon, a római ókor egyik legjobb állapotban fennmaradt épülete a római városközpont közepén, nem messze a Piazza Navonától található. Hadrianus császár idején készült el. Körülbelül 1700 évig a világ legnagyobb belső átmérőjű kupolája volt.

A 6. században szentelték fel templommá. Római katolikus templomként hivatalos olasz neve ma Santa Maria ad Martyres. A Pantheonban számos híresség, köztük Raffaello (1483-1520) festőművész és olasz királyok vannak eltemetve.

2023. március 17.

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek