A Colosseum mintája: Teatro Marcello

Sok titkot őriz, de még mindig áll az Augustus fiáról elnevezett színház.

A Marcellus-színház alapjait még Julius Caesar rakta le, de ő már nem érhette meg az építkezés végét. Fogadott fia, Augustus az eredeti terveket átdolgoztatta és megnagyobbíttatta, végül i.e. 13-ban fejezték be. Augustus kérésére unokaöccséről, az utódjaként kiszemelt, de fiatalon meghalt Claudius Marcellusról nevezték el.

A színházba fénykorában a becslések szerint 15 ezer-20 ezer ember fért be. Az átmérője 130 méter volt, és 41 boltív szegélyezte; később valószínűleg erről mintázták a Colosseumot. Az alsó részét dór és ión oszlopok tartották, ennek egy része maradt meg. Díszítésnek hatalmas márvány színházi maszkokat használtak, amelyek a tragédiát, a komédiát és a szatírát szimbolizálták. A tetején egy hatalmas lepel, a velarium védte a nézőket a napsütéstől.

Vespasianus és Severus Alexander császárok alatt felújították, és egészen a 4. századig működött.

Később, a középkorban feudális főurak fészkelték be magukat, erőddé alakították, és innen indították utcai harcaikat. Később az Orsini hercegek 1712-ben palotává építették át.

Közvetlenül Marcellus színháza mellett állt Apollo Sosianus temploma, valószínűleg már az i. e. 5. századtól Augustus koráig ez volt az egyetlen Apollo-templom egész Rómában. Néha a belsejében gyűlt össze a Szenátus, hogy külföldi delegációkat vagy hadvezéreket fogadjanak. Három oszlopa maradt meg.

A Sosianus melléknevet onnan kapta, hogy i. e. 34-ben Gaius Sosianus consul egy felújítás során jelentős módosításokat is végzett rajta. A munkálatok félbeszakadtak az Octavianus és Marcus Antonius közötti polgárháború miatt, amelynek során Gaius Sosianus Marcus Antonius pártjára állt. Mivel a harcot Octavianus, a későbbi Augustus nyerte, csak azután fejezték be az építkezést, hogy kibékült a császárral. Engesztelésül a felújított templomot a császárnak ajánlotta.

Az Apollo-templom mellett állt még egy Bellona-templom is, amelyből ma már szinte semmi sem maradt meg. Bellona a háború istennője volt, templomában fogadták az ellenséges birodalmak követeit. Állt előtte egy oszlop, amelyhez egy római tradíció fűződött:

ha hadat üzentek valakinek, neki dobtak egy lándzsát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@boinrome által megosztott bejegyzés

2023. február 4.

Szerző: Boinrome

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Il Gesù templom

Il Gesù templom

Az Il Gesù templom a jezsuita rend főtemploma. Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól...

bővebben
Insula dell’Ara Coeli

Insula dell’Ara Coeli

Róma már az ókorban is hatalmas város volt, sokkal nagyobb lakossággal, mint amekkora rendesen elfért volna. Éppen...

bővebben
Rupe Tarpea

Rupe Tarpea

A Tarpeii-szikla egy 25 méter magas kiszögellés a Capitolium délkeleti oldalán, szinte közvetlenül a Forum Romanum...

bővebben
Piramide Cestia

Piramide Cestia

Miután i.e. 31-ben Augustus elfoglalta Egyiptomot, új divat tűnt fel a római temetkezési szokásokban: mindenki saját...

bővebben

Legfrissebb hírek