A San Andrea della Valle kupolája a második legnagyobb egész Rómában

A kupola építészei egymást nem kímélve össze is vesztek.

A San Andrea della Valle egy nagyszabású barokk templom, amelynek a kupolája a második legnagyobb egész Rómában a Szent Péter bazilika után.

A templom építését 1591-ben kezdték meg. Az évek során több építész is dolgozott rajta: csak a kupolát ketten tervezték, Lanfranco és Domenichino. A két építész ugyanahhoz a műhelyhez tartozott, és akkora volt a vetélkedés köztük, hogy Domenichino megvádolta Lanfrancót, hogy lelökte őt az emelvényről. Cserébe Lanfranco azzal vádolta Domenichinót, hogy lemásolta őt. Végül Lanfranco jött ki rosszabbul a vitából, mert menekülnie kellett Rómából, és végül Nápolyban kötött ki.

A kupola festményeit Lanfranco készítette, ez a barokk illuzionizmus első példánya. Annyira jól sikerült, hogy ezután évszázadokig másolták a világ minden táján.

A homlokzat tervezésekor egy másik építész, Carlo Rainaldi annyira elégedetlen volt az arányaival, hogy a tetejére elhelyeztetett egy darab hatalmas kőangyalt, amelynek hatalmas szárnya – a római szóbeszéd szerint – a homlokzat megtámasztására szolgál. Eredetileg két angyalt is tervezett, csakhogy miután elkészült az első, annyian kritizálták a szobrászt, Ercole Ferrarit, hogy az megsértődött, és nem készítette el a másodikat. A legenda szerint a kritikusok között volt VI. (Chigi) Sándor pápa, akinek Ferrari csak annyit válaszolt:

“Ha akar egy második angyalt is, csinálja meg ő maga!”

A templom mellett állt a Piccolimini család palotája. Ebből az okból, amikor felújították a Szent Péter bazilikát, a két Piccolimini pápa, II. és III. Piusz síremlékét áthozták ide. Eközben derült ki, hogy a két holttest eltűnt, így csak a mesterműnek számító síremléküket és üres koporsójukat lehet megcsodálni a Sant’Andreában. II. Piusz volt az a pápa, aki nagy erőkkel próbálta megakadályozni a törökök magyarországi terjeszkedését, és Hunyadi Jánost is nagyra becsülte. III. Piusz kevésbé volt jelentős, uralma mindössze 26 napig tartott.

Az egyik kápolnát, a Barberinit a köznyelvben csak Tosca kápolnájának nevezik; itt játszódik ugyanis Puccini Tosca című operájának első felvonása.

Az oltárképeket Domenichino alkotta, amelyeket Stendhal is nagyra becsült.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@boinrome által megosztott bejegyzés

2023. február 4.

Szerző: Boinrome

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Il Gesù templom

Il Gesù templom

Az Il Gesù templom a jezsuita rend főtemploma. Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól...

bővebben
Insula dell’Ara Coeli

Insula dell’Ara Coeli

Róma már az ókorban is hatalmas város volt, sokkal nagyobb lakossággal, mint amekkora rendesen elfért volna. Éppen...

bővebben
Rupe Tarpea

Rupe Tarpea

A Tarpeii-szikla egy 25 méter magas kiszögellés a Capitolium délkeleti oldalán, szinte közvetlenül a Forum Romanum...

bővebben
Piramide Cestia

Piramide Cestia

Miután i.e. 31-ben Augustus elfoglalta Egyiptomot, új divat tűnt fel a római temetkezési szokásokban: mindenki saját...

bővebben

Legfrissebb hírek