A pápa ökocentrummá alakítja nyári rezidenciáját

A Rómától 20 kilométerre fekvő Castel Gandolfo pápai palotáinak kapui sokáig zárva voltak a látogatók előtt.

Ferenc pápa a Castel Gandolfóban lévő pápai nyári rezidenciát ökológiai oktatási és mezőgazdasági központtá alakíttatja át. Az Albano-tó feletti kertek és épületek átalakítása a következő hónapokban fejeződik be.

Az 55 hektáros komplexumot a 17. század eleje óta a pápák nyári rezidenciaként használják. Két kastélyt és parkszerű területet, valamint mezőgazdasági területeket és épületeket foglal magában.

A látogatók betekintést nyerhetnek a pápák életének zárt világába, láthatják például azt az ágyat, ahol XII. Pius pápa és VI. Pál is meghalt, de ebben az ágyban lábadozott II. János Pál is az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után. Megtekinthető a könyvtár és az iroda, ahol az egyházfők nyaranta vendégeiket fogadták.

Legutóbb XVI. Benedek töltött ott néhány nyári napot a lemondása utáni első években.

Ferenc pápa 2016-ban múzeummá alakíttatta át a pápai villákat, amelyek évente több ezer látogatót vonzanak.

Az ökológiai oktatás és mezőgazdaság jövőbeli központja a „Borgo Laudato Si” nevet kapja. Nevét Ferenc pápa 2015-ben kiadott, azonos című környezetvédelmi és szociális enciklikájáról kapta.

Az 55 hektáros pápai kertet a legszebb itáliai parkok között tartják számon. A területen gyümölcsös, olajfa ültetvény, zöldségkert és tehénfarm is található: ezek termékeit egyenesen a Vatikánba szállítják.

A Vatikáni Állam kormánya, az úgynevezett kormányzóság közzétette a pápa által aláírt alapszabályzatot. Ferenc a vatikáni fejlesztési ügynökség államtitkárát, Fabio Baggio atyát nevezte ki a központ igazgatójává.

2023. február 2.

Szerző: AmoreRóma / Fotó: (c) wikipedia/Gugganij

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek