Ezért Róma a világ legjobb gasztronómiai célpontja

Tripadvisor szerint Róma a világ legjobb gasztronómiai célpontja, és nemcsak a tészták és a pizzák miatt. Rómában a szép kilátáson és romokon túl jót is lehet enni.

A Tripadvisor a legjobb étkezési célpontok éves rangsorát több millió utazási értékelés alapján állítja össze, így határozottan képben vannak a világ gasztronómiai életének kulisszatitkaival. És 2023-ra vonatkozóan a döntés egyértelmű – Róma viszi a pálmát az első helyen.

A Tripadvisor a piazzák, szabadtéri piacok és lenyűgöző történelmi helyszínek valóságos kollázsaként írja le Rómát: „Élvezze itt élete legemlékezetesebb ételeit is, a friss tésztáktól kezdve a zamatos sült articsókán át a zsenge ökörfark raguig”.

A Tripadvisor elismerését Roberto Gualtieri, Róma polgármestere üdvözölte, aki a Twitteren a „város turisztikai kínálatának és a világon egyedülálló konyhánk minőségének” megerősítésének tartja.

Róma annak ellenére, hogy az ókori örökségek hatalmas gyűjteményének köszönhetően globálisan meghatározó a turisztikai piacon, a római konyha még mindig nem ismert, csak az igazán igényes ínyencek fedezik fel.

A tésztát és a pizzát mindenki ismeri, de a római kulináris örökség mindenkit meglephet. Tudta például, hogy a város ad otthont Nyugat-Európa legősibb zsidó közösségének?

A római zsidók olyan ételekkel hagytak nyomot maguk után, mint a carciofi alla giudia (zsidó módra sült articsóka), a fiori di zucca (mozzarellával töltött sült cukkinivirágok) és az aliciotti e indivia (szardella endíviával).

A római zsidó gettó egy kis rejtett ékszer a Tiberis és a Piazza Venezia között. Gyakran a sietség vagy a figyelmetlenség miatt ezt a negyedet a turisták elkerülik, pedig aki odamerészkedik és lelassítja a tempót – kulináris meglepetések várják.

Róma a világ legnépszerűbb turisztikai célpontja kategóriában is a negyedik helyre került – két helyet javítva a tavalyi évhez képest. Csak Dubai, Bali és London előzi meg.

2023. január 21.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek