Minden, amit a 2023-as Sanremói Zenei Fesztiválról tudni kell

Olaszország leghíresebb dalversenye volt az Eurovíziós Dalverseny ihletője.

Olaszország legnépszerűbb dalversenye visszatér a szokásos helyszínre, a Teatro Aristonba Sanremóban, a Liguria északnyugati partvidékén fekvő tengerparti városban. 2023. február 7-11. között 28 előadó öt estén át küzd meg egymással.

Az eseményt, amelynek hivatalos címe Festival della canzone italiana di Sanremo, 1951 óta minden évben megrendezik, így ez a világ legrégebben megrendezett, nemzeti szintű televíziós zenei versenye.

A 73. alkalommal megrendezett Sanremo volt az Eurovíziós Dalverseny ihletője, és a győztes gyakran képviseli Olaszországot az európai versenyen, amelyet tavaly május 14-én Torinóban rendeztek meg, és amelyet Ukrajna nyert meg.

Az évek során Sanremo számos olasz előadó karrierjét indította el, köztük Andrea Bocelli, Laura Pausini, Eros Ramazzotti és Zucchero, valamint a 2021-es győztes, a világsztár Mäneskin.

A fesztivál legnagyobb nemzetközi hírnevét azonban talán a Nel blu, dipinto di blu, közismert nevén a Volare jelenti, amelyet Domenico Modugno olasz énekes-dalszerző 1958-ban Sanremóban adott elő, mielőtt a világot meghódította volna.

Az évente megrendezésre kerülő fesztivál a „szeretem vagy utálom” táborra osztja Olaszországot, valamint azokra az olaszokra, akik azt állítják, hogy soha nem nézik, de a valóságban a tévéképernyő elé ragadt milliók közé tartoznak.

A 2023-as év házigazdája és művészeti vezetője – immár negyedik éve – Amedeo Sebastiani tévés műsorvezető, ismertebb nevén Amadeus, aki mellett a színpadon a veterán énekes Gianni Morandi és az influencer Chiara Ferragni áll majd, és a rajongók a népszerű komikus Fiorello visszatérését is remélik.

Az évek során a Sanremo neves házigazdái közé tartozott a veterán televíziós műsorvezetők, Pippo Baudo és Mike Bongiorno, akik egyenként mintegy tucatnyi alkalommal voltak a fesztivál házigazdái. 2001-ben a Sanremót a popikon Raffaella Carrà vezette, aki 2021-ben, 78 éves korában hunyt el.

2023-as fellépők: Giorgia, Articolo 31, Elodie, Colapesce Dimartino, Ariete, Modà, Mara Sattei, Leo Gassmann, I Cugini di Campagna, Mr. Rain, Marco Mengoni, Anna Oxa, Lazza, Tananai, Paola & Chiara, LDA, Madame, Gianluca Grignani, Rosa Chemical, Coma_Cose, Levante, Ultimo, Shari, Gianmaria, Colla Zio, Sethu, Will és Olly.

A Sanremo eredete a háború utáni Olaszországba nyúlik vissza, amikor a fesztivált azért hozták létre, hogy újjáéledjen a megtépázott gazdaság és új kulturális identitást teremtsen. A fesztivál 1953 és 1971 között külföldi vendégművészeket fogadott, akik dalaikat egy új olasz közönségnek mutatták be. A Sanremóban ebben az időszakban fellépett többek között Louis Armstrong, Stevie Wonder, Cher, Dionne Warwick és Shirley Bassey.

Minden fellépő egy új, eredeti, még soha ki nem adott dalt ad elő, a győztest pedig egy zsűri és egy online közönségszavazás választja ki. A két csoportra osztott művészek a fesztivál első két estéjén adják elő dalaikat. Az énekesek ezután újra színpadra lépnek, míg a péntek esti előadásokon a fellépők az 1960-as és 2000-es évek között felvett olasz vagy nemzetközi dalok feldolgozását adják elő. Az utolsó estén az énekesek újra előadják dalaikat, mielőtt kihirdetik a győztest.

A fesztivált a RAI 1 állami televízió minden este 20.35-től, valamint a Rai Play streaming csatornán közvetíti február 7-11. között.

A fesztivált a hivatalos weboldalán, valamint a közösségi média csatornáin lehet követni.

 

 

2023. január 6.

Szerző: AmoreRóma

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek