Scalinata Dell’aracoeli

Az Aracoeli-bazilika alatti lejtőn egy csuklyás férfi alacsony bronzszobra áll: azon a helyen ölték meg 1354-ben Cola di Rienzo-t, az utolsó néptribunust.

Cola di Rienzo egy szegény kocsmáros fiaként született 1313-ban, abban az időben, amikor a pápák székhelye Avignon-ban volt, és Rómát a gazdag családok sanyargatták.

Alig múlt 20 éves, amikor úgy döntött, az elégedetlen nép élére áll. 1343-ban Avignonba utazott, ahol VI. Kelemen pápa áldását adta a tervére, hogy végett vet az arisztokrácia korrupciójának; az ezt követő években Rómát járta, és szónoklataiban a népet lázította.

1347-ben Cola kinyilvánította a Köztársaságot, ami annyira fellelkesítette a népet, hogy a nemeseknek menekülniük kellett, őt pedig néptribunusnak kiáltották ki. A kormánya az elkövetkező időket biztatóan kezdte, többek között csökkentették az adókat, és a nemesség több előjogát is elvették.

Azonban ahogy az lenni szokott, Cola di Rienzóval is elszállt a ló. Amikor egy fényűző eseményen megkoronáztatta magát, a nép és a pápa is megharagudott rá. A népszerűségének csökkenését az arisztokrácia is kihasználta, és ostromot indítottak Róma ellen.

Mikor a pápa is lépett, és kiközösítette őt, el kellett menekülnie Rómából. 1350-ben Prágában kérte IV. Károly segítségét, azonban a császár elfogatta őt, és átadta a pápának. Colának ekkor szerencséje volt: VI. Kelemen meghalt, és utódja megbocsátott neki. Az ő ajánlásával és Nagy Lajos magyar király csapatainak segítségével sikerült visszaállítani a hatalmát Rómában (Nagy Lajos őt támogatta a nápolyiak ellenében, akik megölték öccsét, Endrét).

Sajnos ezután újra saját becsvágyának csapdájába esett, és 1354. szeptember 8-án kitört a lázadás ellene. A tömeg rágyújtotta a palotáját, majd hajnalban meglincselte és holttestét végighurcolta a városon.

Nagy terve, Itália egyesítése csak 500 évvel később valósulhatott meg; a 19. században a Risorgimento egyik népszerű alakjává vált, több költemény, sőt opera is született róla. Még Arany Jánost is megihlette: a Toldi szerelmének kilencedik énekében elhangzik egy párbeszéd Cola di Rienzo és Nagy Lajos között.

#roma #aracoeli #coladirienzo

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@boinrome által megosztott bejegyzés

2022. december 29.

Szerző: Boinrome / Fotó: Boinrome

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Il Gesù templom

Il Gesù templom

Az Il Gesù templom a jezsuita rend főtemploma. Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól...

bővebben
Insula dell’Ara Coeli

Insula dell’Ara Coeli

Róma már az ókorban is hatalmas város volt, sokkal nagyobb lakossággal, mint amekkora rendesen elfért volna. Éppen...

bővebben
Rupe Tarpea

Rupe Tarpea

A Tarpeii-szikla egy 25 méter magas kiszögellés a Capitolium délkeleti oldalán, szinte közvetlenül a Forum Romanum...

bővebben
Piramide Cestia

Piramide Cestia

Miután i.e. 31-ben Augustus elfoglalta Egyiptomot, új divat tűnt fel a római temetkezési szokásokban: mindenki saját...

bővebben

Legfrissebb hírek