Il Gesù templom

Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól sikerült, hogy a későbbi templomoknak az Il Gesù volt a mintája.

Az Il Gesù templom a jezsuita rend főtemploma. Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól sikerült, hogy a későbbi templomoknak az Il Gesù volt a mintája.

A templom építése a rend alapítójához, Loyolai Szent Ignáchoz kötődik, akit itt is temettek el. Szent Ignác Párizsban alapította az akkor még Jézus Társaságának nevezett egyesülést a 16. században, később költözött Rómába, egy, a mai templom mellett álló egyszerű házba. Itt akarta megvalósítani nagy tervét, ami olyannyira sikerült, hogy a rend főnökét a mai napig “fekete pápának” nevezik.

A templomot még Szent Ignác halála előtt elkezdték tervezni. Sokat elárul a terv népszerűségéről, hogy az építést elsősorban a Borgiák finanszírozták, és utolsó éveiben Michelangelo is dolgozott rajta.

Az Il Gesù belseje bár tele van híres alkotásokkal, az egész templombelsőt Szent Ignác síremléke és oltára uralja. A szent szobrát eredetileg színezüstből öntötték, azonban ezt VI. Piusz pápa beolvasztani kényszerült, hogy fizetni tudja Napóleonnak a hadisarcot. A mai egy valamivel olcsóbb másolat, ugyanis csak félig ezüstből készült.

A szobrot általában az egyik főépítész, Andrea Pozzo a szentet ábrázoló festménye fedi. Minden nap 17:30-kor zene kíséretében leengedik a festményt, és feltűnik mögötte Szent Ignác ezüst szobra. A barokk szerkezetet maga Pozzo tervezte, hogy, mint egy színházban, megelevenedjen Szent Ignác útja a szentté válás felé. Az előadás közben a fények is felgyulladnak a templomban, és láthatóvá válnak a mennyezetet fedő freskók.

A síremlék felett egy hasonlóan értékes tárgy látható: a Szentháromság allegóriájában az angyalok által közrefogott földgömb ugyanis a világ legnagyobb lapis lazulija!

A lapis lazuli egy rendkívül értékes, kék színű féldrágakő, amely az ókorban és a középkorban többet ért, mint az arany. A legértékesebb egyiptomi szobrok, a királyok ékszerei mind lapis lazuliból készültek; a középkori festményeken Mária köpenye is ezért lett kék.

Szent Ignác háza a mai napig látható, a szoba, ahol lakott, pedig szinte teljesen érintetlenül megmaradt. Ma az épület többi részét jezsuita papnövendékek lakják.

#roma #ilgesu

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@boinrome által megosztott bejegyzés

2022. december 29.

Szerző: Boinrome / Fotó: Boinrome

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Insula dell’Ara Coeli

Insula dell’Ara Coeli

Róma már az ókorban is hatalmas város volt, sokkal nagyobb lakossággal, mint amekkora rendesen elfért volna. Éppen...

bővebben
Rupe Tarpea

Rupe Tarpea

A Tarpeii-szikla egy 25 méter magas kiszögellés a Capitolium délkeleti oldalán, szinte közvetlenül a Forum Romanum...

bővebben
Piramide Cestia

Piramide Cestia

Miután i.e. 31-ben Augustus elfoglalta Egyiptomot, új divat tűnt fel a római temetkezési szokásokban: mindenki saját...

bővebben

Legfrissebb hírek