Miért nézik az olaszok karácsony este a Szerepcserét?

Ami nálunk a Reszkessetek, betörők!, az Olaszországban a Szerepcsere

Nem lenne karácsony Olaszországban a Szerepcsere (Una Poltrona per Due) c. film nélkül a tévében.

Olaszország ad otthont a világ legrégebbi és leglátványosabb karácsonyi hagyományainak, de vannak váratlanabb modernkori hagyományai is, és egyik sem érdekesebb, mint a Szerepcsere c. amerikai film vetítése az olasz televízióban karácsony este.

Évről évre olaszok milliói ülnek le, hogy megnézzék az Una Poltrona per Due című film szinkronizált változatát.

A klasszikus amerikai vígjáték, amely a gazdag ember (Dan Aykroyd) és a szegény ember (Eddie Murphy) történetének 20. századi változata, minden karácsonykor Olaszországban is műsorra kerül.

A filmet 1983. június 8-án mutatták be az amerikai mozikban, az olasz mozikban pedig 1984. január 19-én.

Kissé ironikusan – tekintve az azóta történteket -, bár a film az amerikai jegypénztáraknál azonnal sikert aratott, Olaszországban csak a 13. helyet szerezte meg a legnézettebb filmek rangsorában abban az évben.

A John Landis által rendezett film egy felsőosztálybeli áruforgalmazó (Dan Akroyd) és egy szegény utcai szélhámos (Eddy Murphy) történetét meséli el, akiknek az élete keresztezi egymást, amikor akaratlanul egy bonyolult fogadás tárgyává válnak, amelynek célja, hogy teszteljék, hogyan teljesítenének, ha felcserélnék az életkörülményeiket.

A filmet először 1989 karácsonyán vetítették Olaszországban, 1997 és 2021 között 18 alkalommal vetítették karácsony este a tévében, és mára ünnepi intézménynek számít.

Laura Casalotto, az Italia 1 igazgatója elmondta: „Úgy gondolom, hogy az Una Poltrona per Due azért működik, mert karácsonykor mindig ugyanazt a történetet akarjuk hallani: a gyerekeknek a Mikulásról mesélnek, az idősebbek pedig az ő történetüket is szeretnék hallani”.

A vetítések mögött jelentős gazdasági tényező is van: sokkal kevesebbe kerül egy klasszikust műsorra tűzni, mintha megvásárolnák egy új film jogait.

Bármi is legyen az oka, a közönség tetszése az évtizedek során folyamatosan magas maradt, 2017-ben több mint kétmillió néző nézte.

Természetesen 2022 karácsonya sem maradhat Una Poltrona per Du nélkül: a közkedvelt klasszikus a szokásos módon 2022 karácsony estéjén 21.30-kor kerül adásba az Italia 1 csatornán.

2022. december 19.

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek