Róma legszebb karácsonyi betlehemei

Rövid útmutató a karácsonyi bölcsőkről és betlehemekről, amelyeket az ünnepi időszakban érdemes meglátogatni Rómában.

100 Presepi

(c) hetedhetorszag.hu

December 8-án 100 Presepi nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek.

(c) hetedhetorszag.hu

Az 1976-ban alapított éves kiállítást minden évben több mint 100, Olaszországból és a világ más országaiból származó jászolt láthatunk.

A hagyományos 18. századi nápolyi és szicíliai bölcsők és a 19. századi római bölcsők korabeli reprodukciói mellett modern, fából, papírmaséból és terrakottából, valamint olyan szokatlan anyagokból, mint a homok, a rizs és a fém készült változatok is láthatók.

Vatikáni betlehem

(c) hetedhetorszag.hu

A Szent Péter téren a karácsonyfa mellett felállított vatikáni jászol az észak-olaszországi Friuli-Venezia Giuli régióból, Sutrióból származó ajándék. A teljes egészében fenntartható erdőből kitermelt cédrusfából készült jelenet életnagyságú figurákat ábrázol, a Szent Család mellett kézzel faragott figurákat, amelyek a sutriói hagyományos kézműveseket, köztük ácsokat, szövőket és kézműveseket képviselik.

A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba. A betlehem 2023. január 8-ig lesz látható a Szent Péter téren.

SS. Cosma e Damiano

(c) hetedhetorszag.hu

Róma egyik legvarázslatosabb, karácsonykor (és egész évben) látogatható betlehemét a SS. Cosma e Damiano templomban található a Forum Romanum mellett. Ez a monumentális nápolyi születésjelenet rengeteg fa- és kerámiafigurát tartalmaz, köztük pásztorokat, kézműveseket és utcai árusokat.

Basilica di S. Maria Maggiore

A világ legrégebbi szobor jászolát a központi Termini pályaudvar közelében található Basilica di S. Maria Maggiore-ban találjuk. Arnolfo di Cambio művészt V. Niccolò pápa bízta meg a márványfigurák elkészítésével 1290 és 1291 között. A ferences pápát Assisi Szent Ferenc ihlette, aki 1223-ban Greccióban megalkotta az első élő születési képet.

S. Maria in Via

A hagyományos stílusú bölcső minden évben megtalálható a város központjában, a Largo Chigi melletti Via S. Maria in Via templomban, amely az elmúlt hat évtizedben az Amici del Presepio világméretű bölcsőépítő egyesület olasz tagjainak munkájának adott otthont.

2022. december 17.

Szerző: AmoreRóma / Címlapfotó: Betlehem a Szent Péter bazilikában, ide helyezi a pápa Szenteste a gyermek Jézust (c) hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek