Újra felkorbácsolja az indulatokat a római karácsonyfa

Az energiatakarékosság sokaknak nem tetszik.

Roberto Gualtieri, Róma polgármestere megvédi magát a kritikusokkal szemben, akik azzal vádolják, hogy fotovoltaikus panelekkel ellátott, csúnya karácsonyfát állított fel a Piazza Venezia főterén. Vittorio Sgarbi kulturális államtitkár szerint a lucfenyő melletti nagyméretű modulok „esztétikátlanok”, és követelte eltávolításukat. A városvezető a vitatott karácsonyfa mellett szólalt fel – „az ökológia nevében”.

„Egyszerű gesztusokkal sokat lehet elérni. Ezt az üzenetet szeretnénk közvetíteni az idei karácsonyi időszakban: A Piazza Venezia hagyományos karácsonyfáját most először fogják fotovoltaikus panelekkel működtetni. Ezek révén naponta akár 27 kilowattóra energiát is megtakaríthatunk, és naponta több mint 17 kilogrammal csökkenthetjük a CO2-kibocsátást”

– mondta Gualtieri a Piazza Venezia téren december 8-án a karácsonyfa kivilágításakor.

A karácsonyfa körüli viták Rómában már a karácsonyi hagyományok részei. Sgarbi kulturális államtitkár kifogásolta, hogy a napelemek telepítéséhez a városközpontban a műemlékvédelmi hatóságok engedélye szükséges, amelyet az önkormányzat nem szerzett be. „Nem értem, miért van szükség napelemekre négy karácsonyi gömbhöz” – kritizálta a művészeti szakértő.

A jobboldali Lega párt bírálta a napelemes karácsonyfát, mint „a mindenáron való ökológiai ideológia negatív szimbólumát”. A lucfenyőt „ocsmány óriási fotovoltaikus panelek vették körül, amelyek elcsúfítják a Piazza Venezia pompás hátterét, különösen napközben” – mondta Daniele Giannini, a Lega regionális tanácsának tagja a Rómát is magában foglaló Lazio régióban.

„Hová tűnt a római karácsony igazi varázsa? Lehetséges, hogy Olaszország fővárosának nem lehet olyan méltóságteljes és szép karácsonyfája, mint a világ többi nagy metropoliszának?” – kérdezte Giannini.

Öt évvel ezelőtt a római városvezetést sok kritika érte a lógó tűkkel és csupasz ágakkal díszített karácsonyfa miatt. „Spelacchio” (Kopaszka) volt a karácsonyfa beceneve. A csúnya lucfenyőt már elpusztultnak nyilvánították, amikor Észak-Olaszországból az Örök Városba érkezett. A fa szánalmasnak tűnt a vatikáni vagy milánói fenséges riválisaihoz képest. Az akkori polgármestert, Virginia Raggit kritizálták és nevetségessé tették a silány karácsonyfa miatt.

A kezdeti felháborodást követően, amikor a fát kedvezőtlenül egy vécékeféhez hasonlították, a Spelacchio megnyerte a rómaiak szívét, akik a szeretet és együttérzés üzeneteivel díszítették fel.

2022. december 11.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: Róma, Piazza Venezia 2022. december 11-én (c) hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek