Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem fényeit

A fát a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel öltöztették fel.

A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett fenyőfa és a Friuli-Venezia Giulia ajándékozta betlehem fényeit is felkapcsolták a Szent Péter téren szombat késő délután tartott adventi szertartáson.

A rossz idő miatt az átadási ünnepség a két régió küldöttségével a vatikáni audiencia-teremben zajlott, ahol mások között Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia kormányzója is beszédet mondott, valamint a fenyőfát ajándékozó Rosello polgármestere, Alessio Monaco.

A fénygyújtás pillanatára azonban elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.

A fenyőfa és a betlehem az idén is hagyományos helyére, a Szent Péter tér közepére került, az ókori római obeliszk mellé.

Az Appenninekből érkezett 62 éves és 26 méter magas jegenyefenyő a 134 lakosú Rosello település környékéről származik.

Néhány hete kamionnal szállították a Szent Péter térre.

A fát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel öltöztették fel, a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fények energiatakarékos ledlámpák.

A Szent Péter térre kerülő fát mindig más olaszországi régió, vagy európai állam ajándékozza. Ahonnan a mostani fenyő származik, onnan további negyven, kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, amelyeket a Szent Péter-bazilikában és a Vatikán más helyszínein állították fel.

A betlehem, amely az északkeleti Friuli-Venezia Giulia ajándéka, az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett. Hagyományos betlehemábrázolásról van szó. A Jézus születését bemutató jelenet Karnia-térség évszázados hagyományait jelképezi: a cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket, utcai kereskedőket portékájukkal a hátukon. A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba.

A fenyőfa és a betlehem január 8-ig maradnak a Szent Péter téren.

December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek.

Ferenc pápa Abruzzo és Friuli küldöttségét fogadva kijelentette: a fenyőfa és a betlehem a mai napig magával ragadja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A fa fényeivel utat mutat a sötétben, életünk bűnnel, félelemmel, fájdalommal teli árnyékában, és ahogyan a fáknak, az embereknek is szükségük van gyökerekre, mert

„csak az, aki jó termőföldben ereszt gyökeret, tud a helyén maradni, növekedni, érni, ellenállni az őt tépázó szeleknek, és viszonyítási ponttá válni azok számára, akik rá tekintenek. Gyökér nélkül nem ez történik, erős alapok hiányában minden inog: ezért fontos őrizni a gyökereket az életben, éppúgy mint a hitben” – hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő a betlehemet a karácsony igazi gazdagságának nevezte, és azt mondta még, hogy Jézus születése „egyszerű és családias” volt, mást képviselt a mai rohanó világ fogyasztói karácsonyával szemben.

2022. december 3.

Szerző: MTI / Fotó: Vatikán, 2022. december 10-én (c) hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek