Svédország elhozza a fényt: Lucia Rómába érkezik

A rómaiakat svéd karácsonyi finomságokkal, például glögggel és pepparkakorral is várják.

A 2022-es olaszországi ünnepi szezonban visszatér egy népszerű svéd hagyomány – a Santa Lucia ünnepe – Svédország római nagykövetségének köszönhetően.

A svéd nagykövetség több mint egy évtizede minden decemberben elhozza Olaszországba S. Lucia, azaz Szent Lucia ünnepét.

Ez tulajdonképpen egy hazatérés Santa Lucia, egy siracusiai olasz katolikus vértanú számára, aki az évszázadok során a nevét adta a svéd fényünnepnek.

A svéd naptár egyik legfontosabb eseménye, amelyen fehér ruhába öltözött fiatal énekesek gyertyákat visznek körmenetben, miközben hagyományos dalokat énekelnek.

Idén a főünnepségre Róma központi Piazza di Pietráján kerül sor december 12-én, hétfőn 19.00 órakor.

A decemberi sötétséget a S. Lucia körmenet fogja megvilágítani, amely a stockholmi Nordiska Musikgymnasiet középiskola kórusából áll, akik hagyományos karácsonyi énekeket fognak énekelni.

A Hadrianus-templom előtti koncerten a vendégeket svéd karácsonyi finomságokkal, például glögggel (forralt bor) és pepparkakorral (mézeskalács) várják.

Azok számára, akik nem tudnak részt venni a Piazza di Pietra-i ünnepségen, Rómában még két koncertet tartanak: december 12-én, hétfőn 13.00 órakor az IKEA Porta di Roma-ban, december 13-án, kedden pedig a Prati negyedben található Santa Lucia templomban (Via di Santa Lucia 5) 17.00 órakor.

A S. Lucia-i eseményeket a közösségi médiában a #santaluciasvedese hashtag alatt lehet követni.

 

 

 

2022. december 2.

Szerző: AmoreRóma

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek