Rómában a Szeplőtelen Fogantatás ünnepével kezdődik a karácsonyi vásárlási szezon

A karácsonyfák fényei is ekkor gyulladnak ki.

Olaszországban december 8-án nemzeti ünnepként ünneplik a Szeplőtelen Fogantatás (Festa dell’Immacolata) ünnepét, a katolikus szent napot.

Idén a festa csütörtökre esik, ezt kihasználva azt sokan négynapos hétvégévé alakítják az ünnepet.

Olaszországban a naphoz kapcsolódó egyik legfontosabb esemény a pápa zarándoklata a római Piazza Mignanelli téren álló Madonna-szoborhoz.

Ferenc pápa az elmúlt két évben hajnalban bejelentés nélkül látogatást tett a Spanyol lépcső közelében álló szobornál. Idén azonban a látogatás ismét nyilvános esemény lesz, a pápa várhatóan 16 órakor érkezik.

A szeplőtelen fogantatás tanát IX. Piusz pápa 1854 december 8-án emelte az egyház hittételévé, majd 1857-ben felavatta a Rómában a Spanyol-lépcsőnél emelt Szűz Mária-szobrot, amelynek megvalósítását II. Ferdinánd Nápoly-szicíliai király fizette. Egyházi hagyománnyá vált, hogy a pápa minden évben felkeresi a szobrot, ahol hívők tömegei várják.

Az Olaszországban L’Immacolata néven ismert napot a karácsonyi vásárlási szezon hivatalos kezdetének is tekintik. Az olasz családok december 8-án állítják fel otthonaikban a karácsonyfát, és helyezik el a betlehemet.

Római hagyomány december 8-án a fővárosi karácsonyfa kivilágítása a Piazza Venezia téren. Roberto Gualtieri római polgármester 18.00 órakor kapcsolja fel a 23 méter magas fenyőfa fényeit, valamint a központi Via del Corso fölötti karácsonyi fényeket.

Az idei év újdonsága, hogy a város a teljes tömegközlekedési hálózatot ingyenessé teszi erre a napra.

2022. december 2.

Szerző: AmoreRóma

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek