Lenyűgöző illúzió enged bepillantást Róma egyik legnagyobb múltú épületébe

A francia utcai művész bepillantást enged a római Palazzo Farnese épületébe.

A Róma szívében található reneszánsz ékszert, a Palazzo Farnese-t, amely Franciaország nagykövetségének ad otthont, az ünnepelt francia utcai művész, JR átalakította.

Az új street art installáció a római francia nagykövetség legújabb művészeti kezdeményezése, amely címlapokra került.

A fenséges épület homlokzatát egy installációval borították be, amely a járókelőknek virtuális betekintést nyújt a Róma egyik legfontosabb reneszánsz palotájába, ahol a híres Carracci Galéria, egy 17. századi barokk remekmű is található.

Korábban JR hasonlóan alakította át a firenzei Palazzo palotát is. A római és a firenzei installáció is azért jött létre, hogy vitát indítson a kultúra hozzáférhetőségéről a covid-19 korszakában.

A római, JR által készített installáció 600 négyzetméteren terül el, és arra utal, hogy a nagykövetség metaforikusan nyitva kíván maradni a reneszánsz épület felújítási munkálatai alatt is. A Palazzo Farnese jelenleg felújítás alatt áll, és a JR-t kérték fel, hogy az állványzatot káprázatos műalkotássá alakítsa át. Az alumíniumra nyomtatott képekkel a művész feltárja, hogy mi rejtőzik az épület masszív homlokzata mögött, mint például Antonio da Sangallo előcsarnokának oszlopcsarnoka vagy Salviati freskói.

A jelenleg felújítási munkálatokon áteső Palazzo Farnese régóta fontos szerepet játszik Róma történelmében, politikájában és művészetében.

Az évszázadok során királyokat, pápákat, bíborosokat, művészeket és diplomatákat látott vendégül. A palota építését 1517-ben kezdték el az ifjabb Antonio da Sangallo építész tervei alapján.

Sangallo 1546-ban bekövetkezett halálakor Michelangelo vette át a projektet, módosítva Sangallo terveit. Amikor Michelangelo 1564-ben meghalt, Giacomo della Porta felügyelte a munkálatokat az épület 1589-ben történt befejezéséig.

A 17. században a nápolyi Bourbon királyok örökölték, majd a francia kormány 1874-ben bérbe vette a palotát követsége számára, és 1911-ben megvásárolta az épületet a Bourbonoktól.

1936-ban a palazzo az olasz állam tulajdonába került, amely 99 évre szóló szerződés keretében visszabérelte Franciaországnak.

2022. november 24.

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek