Megérkezett a fenyőfa és a karácsonyi díszítés a Szent Péter térre

Az eredetileg kiválasztott fa kivágását az utolsó pillanatban leállították.

Az idén az Appenninekből érkezett 26 méter magas jegenyefenyő lesz a Szent Péter téri karácsonyfa, amelyhez a díszeket pénteken adták át a Vatikánnak.

A fát szokás szerint a Vatikán Állam színeit idéző arany- és ezüstgömbökkel öltöztetik fel, a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették.

A kézműves díszeket a 134 lakosú Rosello polgármestere, Alessio Monaco személyesen adta át a Vatikánban.

Rosello térségéből származik a 62 éves jegenyefenyő, amely csütörtökön kamionnal érkezett meg a Szent Péter térre. A fa felállítása még nem kezdődött el, de ahogyan minden évben, az idén is a tér közepén magasló ókori obeliszk mellé kerül. Az obeliszk elé pedig a betlehemet építik.

December 3-án lesz a gyertyagyújtás és a betlehem avatása.

A Szent Péter téren állítandó fát mindig más és más olaszországi régió vagy európai állam ajándékozza. Abruzzo két éve tudta, hogy az idén a tartomány a soros, az eredetileg kiválasztott fa kivágását az utolsó pillanatban mégis leállították, mivel kiderült, hogy a fenyő természetvédelmi övezetben volt. Ráadásul a természetvédők szerint a fa nem is Abruzzo, hanem Molise területén nőtt.

Így egy másik fára esett a választás, amely az abruzzói Palena faiskolájából származik. Ugyanonnan további negyven kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, amelyek a Szent Péter-bazilikában és a Vatikán más helyszínein lesznek felállítva.

A betlehem, amely az északkeleti Friuli-Venezia Giulia ajándéka, az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett.  A Jézus születését egy barlangban ábrázoló jelenet Karnia évszázados hagyományait jelképezi: a cédrusfából, kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit mutatják be, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket, utcai kereskedőket portékájukkal a hátukon.

Az olaszországi karácsony eredeti jelképe a betlehem, amelynek hagyományát Szent Ferenc terjesztette el. A Szent Péter téren elsőként II. János Pál pápa állíttatott fenyőfát 1982-ben.

2022. november 18.

Szerző: MTI

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek