Így használja a tömegközlekedést Rómában

Rómában a tömegközlekedés a leggyorsabb, és minden bizonnyal a legolcsóbb módja annak, hogy a városban közlekedjünk.

Hogyan lehet Rómában tömegközlekedéssel közlekedni?

Egy 1,50 eurós jeggyel használhatja a buszokat, a metrót (földalatti/aluljáró), a villamosokat (villamosok) és a városi közlekedési vállalat, az ATAC által üzemeltetett vasutakat. Ez az 1,50 eurós jegy többször is felhasználható a 100 perces időtartam alatt, bár a metróban csak egy útra érvényes.

Hol lehet jegyet vásárolni a római tömegközlekedésre?

A legjobb hely a jegyek megvásárlására a dohányboltok (tabacchi), amelyek felismerhetőek a kívül elhelyezett fekete-fehér „T” betűs tábláról. A metróállomásokon található automatákból is lehet jegyet (biglietti) vásárolni, de a legjobb, ha pontos aprópénzt (lehetőleg érmét) használunk, és nem nagy címletű bankjegyeket.

Az automaták angolul is használhatók. Figyeljünk arra, hogy a visszajáró olaszul „resto”, a „fuori servizio” pedig azt jelenti, hogy az automata nem működik. A legtöbb parkoló-automatánál is lehet jegyet vásárolni; és bizonyos edicole-okban (újságosbódékban). Korlátozott számban a római buszokon is lehet jegyet venni, de erre ne számítson. És eszébe se jusson megkérdezni a sofőröket – ők nem árulnak jegyeket.

Hogyan tudom érvényesíteni a jegyemet a római buszokon?

A jegyeket a buszra való felszállás után kell érvényesíteni (akkor is csak egyszer, ha a 100 perc alatt többször is használják), a jegyet a busz eleje vagy hátulja felé elhelyezett sárga automatákba kell bedugni. Az érvényesítés után a jegyre kinyomtatják a lejárati időt (scadenza).

Ugyanez a helyzet a városi villamosok esetében is. Ha nem pecsételik le a jegyet, az súlyos bírságot vonhat maga után. Megjegyzés: A buszokra az első vagy a hátsó bejáratnál kell felszállni, míg a középső ajtókon állítólag csak a kijáratnál lehet kiszállni. Bár ezt a rendszert a rómaiak gyakran figyelmen kívül hagyják, turistaként készüljön fel arra, hogy lecseszik, ha egy zsúfolt buszra a középső ajtón keresztül próbál beszállni.

Hogyan használhatom a jegyemet a római metróban?

Az 1,50 eurós normál jegy egy útra érvényes a metróban, és a peronra való feljutás előtt a fordulókapuknál kell érvényesíteni. Lehetőség van bankkártyával is fizetni, a tap & go segítségével.

Hány metróvonala van Rómának?

Rómának három metróvonala van – A (piros), B (kék) és C (zöld) -, a legtöbb turista az A metróvonalat használja (amely a Szent Péterhez kapcsolódik). Az A és a B vonal is eléri Róma központi Termini pályaudvarát. A B vonal Bolognánál két irányba ágazik, Jonio vagy Rebibbia felé. A C metró még építés alatt áll, de már működik az elővárosoktól egészen a városközponthoz közeli S. Giovanni-ig, ahol találkozik az A vonallal.

Mik a római metróhálózat nyitvatartási ideje?

A római metró minden nap 05.30-kor indul, a hét minden napján. Az utolsó szerelvény hétköznapokon 23.30-kor indul, péntek és szombat éjjel 01.30-ig közlekedik.

Át lehet-e buszozni Rómán az éjszaka közepén?

A várost éjszakai buszok, azaz linee notturne buszok hálózata szolgálja ki, amelyek éjfél és hajnal között közlekednek.

Mely vonatvonalakon használhatom a jegyemet?

Az ATAC számos vonatvonalat üzemeltet, ami azt jelenti, hogy a jegyét a város határain belül használhatja, és olyan főbb vasútállomásokhoz juthat el, mint a Termini, Trastevere, Tiburtina és Ostiense. Még a tengerparti Ostia városába is el lehet jutni az 1,50 eurós normál jeggyel, de a Fiumicino repülőtérre nem lehet eljutni.

Milyen tömegközlekedési jegyet használjak Rómában?

100 perc. Ez a szabványos 1,50 eurós jegy, amely 100 percen belül többször is felhasználható a buszokon, villamosokon és kisvasutakon, de a metrón csak egyszer.

24 órás. Ez a 7 eurós jegy 24 órán át korlátlan utazást biztosít a római tömegközlekedési eszközökön.

48 óra. A 12,50 eurós jeggyel 48 órán át korlátlanul utazhat a római tömegközlekedési eszközökön.

72 óra. Az érvényesítés után ez a 18 eurós jegy 72 órán át korlátlan utazást biztosít a római tömegközlekedési eszközökön.

Heti jegy. Az érvényesítés pillanatától kezdve ez a 24 eurós jegy hét napig érvényes, a hetedik nap éjfélig.

Havi jegy. A néhány hétig vagy annál hosszabb ideig tartózkodó turisták számára mindenképpen ez a legjobb megoldás. Mindössze 35 euróért egy hónapig ingyenesen veheti igénybe a tömegközlekedést. De vigyázat, ez a jegy (tessera mensile) naptári hónapokra érvényes, ami azt jelenti, hogy ha a hónap közepén érkezik, és a következő naptári hónapban is Rómában marad, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Mennyire megbízható a tömegközlekedés Rómában?

A római tömegközlekedés, különösen csúcsidőben, a túlzsúfoltság miatt kellemetlen élmény lehet, és a rendszert hosszas késések és gyakori sztrájkok (sciopero) akadályozhatják. A mobilitási alkalmazások, például a Moovit segítségével megtudhatja, hogy melyik buszok jönnek legközelebb, és mennyi ideig kell várakoznia.

2022. november 11.

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma dióhéjban

Róma dióhéjban

Róma varázsát az évszázadok során költők és írók mesterien mesélték el, és nagy művészek alkotásaikban csodálatosan...

bővebben

Legfrissebb hírek