Környezetbarát lesz az idei vatikáni karácsony

Vatikán karácsonyfáján december elején gyulladnak fel a fények.

Az idei vatikáni karácsonyfa egy 30 méter magas ezüstfenyő lesz, amely a közép-olaszországi Abruzzo régió kis hegyi falujából, Rosellóból származik – számol be a Vatican News.

A fát, amelynek díszeit egy rosellói pszichiátriai rehabilitációs központ lakói készítették, december 3-án, szombaton 17.00 órakor fogják kivilágítani.

Ugyanekkor a Vatikán felavatja a karácsonyi bölcsőt, amelyet az észak-olaszországi Friuli-Venezia Giuli régióban, Udine tartományban található Sutrio városából kapott ajándékba.

A Szent Péter téren felállított karácsonyfa alá kerülő jászol teljes egészében fenntartható erdőből kitermelt cédrusfából készül.

A jelenet életnagyságú figurákat tartalmaz majd, a Szent Család mellett kézzel faragott figurák is szerepelnek, amelyek a sutriói hagyományos kézműveseket, köztük ácsokat, szövőket és kézműveseket képviselik.

Ez lesz a 40. karácsonyfa a Szent Péter téren, folytatva a II. János Pál pápa által 1982-ben megkezdett hagyományt.

A fa és a Születés jelenete a karácsonyi szezon végéig, azaz az Úr megkeresztelkedésének ünnepéig, 2023. január 8-ig, vasárnapig lesz látható.

A Vatikánnak szánt karácsonyfa az utolsó pillanatban megmenekült a kivágástól

A fenséges ezüstfenyő, amelynek idén a Vatikán karácsonyfája lett volna a Szent Péter téren, megmenekült a kivágástól, miután az utolsó pillanatban környezetvédelmi aktivisták közbeléptek.

Amikor a fa kivágásának előkészületei már folyamatban voltak, az erdőőrök az abruzzói Rosello és a molisei Agnone hatóságainak utasítására leállították a kivágást.

Végül, hogy elkerüljék, hogy a Vatikán karácsonyfa nélkül maradjon, az erdészeti hatóságok az utolsó pillanatban egy ezüstfenyőt ajánlottak fel egy Palena-i faiskolából, nem messze az abruzzói Rosellótól.

A palenai hatóságok beleegyeztek az ajánlatba, és a 26 méter magas és 62 éves fát a tervek szerint mégis Rosello nevében adományozzák.

A hónap elején a Vatikán bejelentette, hogy a 2022-es karácsonyfát december 3-án, szombaton 17.00 órakor kivilágítják a Szent Péter téren, az észak-olaszországi Friuli-Venezia Giuli régióból, Sutrióból adományozott betlehemmel együtt.

2022. november 4.

Szerző: AmoreRóma/ Fotó: (c) wikipedia/Kavalakkattu Paul Subin

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek