Hadrianus villája Tivoliban

A Lazio régió buja dombjai és vízesései között fekszik Hadrianus villája

Hadrianus római császár palotakomplexuma a Rómához közeli Tivoliban Olaszország egyik leglátogatottabb régészeti látványossága. A Rómától mindössze 30 kilométerre északkeletre fekvő Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része.

A Tiburtini-hegység lábánál fekvő 120 hektáros komplexum az ókori Görögország, Egyiptom és Róma építészetét ötvözi. A Villa Adriana területén szétszórt szobrokat egykor puszta díszítésnek készítették, ma azonban mesteri műalkotásoknak tekinthetők.

A császár személyesen segített a komplexum megtervezésében, amely több mint 30 római és görög stílusú épületből állt. Szökőkutak, kertek, medencék és fürdők tarkították a tájat, és a birtok ugyanazokat a vízvezetékeket használta, amelyek Rómán keresztül futottak.

Az i. sz. 120 körül épült komplexum eredetileg azért készült, hogy a császár visszavonulhasson a római Palatinus-hegyi palotájából, de kilenc évvel megépülése után Hadrianus ide helyezte át uralkodói központját és innen kormányzott.

A túrák a villa mindössze 40 hektáros területére korlátozódnak. A területnek ezen a kis részén azonban fürdők, pavilonok, kertek, nimfák és lakóépületek fedezhetők fel szerte a területen.

A víz fontos jellemzője volt Hadrianus villájának. Ez az igény magyarázza a császár helyszínválasztását, és a komplexumon belüli legfőbb látványosságok lényeges eleme. A Tengeri Színház egyike ezeknek a látványosságoknak. A kör alakú építményben egy központi átrium található, amelyet egy vizesárok véd. A vízen való átkelésre egykor egy behúzható fahíd szolgált, amelyet azonban azóta egy betonhídra cseréltek, így a látogatók bejuthatnak a szigetre.

Hadrianus villájának másik fontos eleme a Canopus. A Canopus egykor Hadrianus császár grandiózus partijaira használták, és egy nagy, 119 x 18 méteres medencéje van, amely a Nílust Alexandria városától elválasztó csatornára emlékeztet. Az oszlopos medence egy nimfához vezet, ezt a területet egykor étkezésre használtak. Ehhez a hosszú medencéhez kapcsolódnak a római fürdők. Ezek a nagy és kicsi termálfürdők évtizedek óta vonzzák a látogatókat.

Nyitva tartás

Február hónapban hétfőtől vasárnapig, 08.30-18.00 óráig tart nyitva.

Márciusban és októberben is minden nap 08.30-18.30 között tart nyitva. Számítson arra, hogy ezek az időpontok minden hónap utolsó vasárnapján változnak.

Március utolsó vasárnapjától augusztus 31-ig minden nap 08.30-19.30 között tart nyitva.

Október utolsó vasárnapjától január 31-ig minden nap 08.30-17.00 óráig nyitva, kivéve december 25-én és január 1-jén. Ezeken a napokon a villa egész nap zárva tart.

Utolsó belépés: másfél órával a villa esti zárása előtt.

Hogyan juthat el Rómából Tivoliba

Vonattal: Roma Termini és Tivoli között a közvetlen vonatok körülbelül fél órát vesznek igénybe. A kerülősebb útvonal a Ponte Mammolo B metróállomásról a Cotral busszal Tivoliba vezet.

Autóval: Rómától kb. 35 km-re keletre az A24-es úton. Az út körülbelül egy órát vesz igénybe.

Jegyek

Felnőttek: 10 € a Hadrianus-villába; 12 € a Hadrianus-villába és a Victor Hercules szentélybe szóló integrált jegyekért.

Kedvezményes jegy (18-25 évesek): €2

Gyermekek (18 év alatt): Ingyenes

Online jegy: 2 € elővásárlási díj

A hónap első vasárnapjain (októbertől márciusig): Ingyenes

A hónap első hétfői (májustól decemberig): Ingyenes

Múzeumi hét (március első hete): Ingyenes

Nemzetközi nőnap (március 8.): Nők ingyenesen léphetnek be

2022. november 3.

Szerző: AmoreRóma / Fotó: pixabay

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek