Repülőterek Rómában – Minden, amit tudni kell Fiumicino és Ciampino repülőterekről

Rómában két repülőtér is van.

Fiumicino

Rómában két repülőtér is van, de a legfontosabb a Fiumicinóban található Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtér (FCO).

A főváros legnagyobb repülőtere különösen az utasoknak nyújtott szolgáltatások minőségével, a technológiai innovációval és az infrastruktúrák funkcionalitásával tűnik ki. Ezek a rekordok, valamint a működési hatékonyság, amely a Leonardo da Vincit Európa egyik legpontosabb repülőterévé tette, három egymást követő évben a legjobb repülőtérnek járó díjat érdemelte ki, ami világrekord.

2022 májusában a repülőtér megnyitotta a Molo A-t, egy jelentős új beszállási területet 23 kapuval, amit Sergio Mattarella olasz elnök „a fellendülés és a jövőbe vetett bizalom jeleként” üdvözölt. A természetes fénnyel megvilágított, háromszintes építményben tucatnyi üzlet és élelmiszerüzlet – köztük az egyetlen repülőtéri Eataly – található, valamint az Ostia Antica régészeti parkból származó ókori római kori leletek gyűjteménye.

A római Fiumicino referenciapontnak számított a légiközlekedési szolgáltatások eme új fejezetében, amely az utas- és poggyászkezelés mellett az egészség védelmét célzó szigorú protokollokat is magában foglalja.  Ilyen például a könnyen olvasható és több nyelven is olvasható Covid eljárásjelzések, a hatékony UV-technológia, valamint a takarítással és a maximális higiénia fenntartásával foglalkozó rengeteg alkalmazott.

Bár messzebb található a központtól, mint Róma kisebb, második repülőtere (Ciampino), rengeteg járat teszi lehetővé, hogy a Fiumicino repülőtérről könnyen eljusson Rómába.

Vonattal Fiumicinóból Rómába

Közvetlenül az érkezési területről táblák jelzik a Fiumicino Aeroporto vasútállomást. A mindössze tízperces sétával elérhető állomás egy magaslati alagúton és több mozgólépcsőn keresztül kapcsolódik a terminálokhoz.

A városközpont eléréséhez a Leonardo Expresszt javasoljuk:

Leonardo Expressz: a Roma Termini pályaudvart köztes megállók nélkül köti össze a Fiumicino pályaudvarral. Az utazás 32 percet vesz igénybe, és 14 euróba kerül mindkét irányba. A járatok 15 percenként indulnak. A szolgáltatás sztrájk idején is garantált, és általában pontos. A Roma Termini pályaudvarról ezután a metróvonalakon juthat el úti céljához.

Buszjárat

Egy másik módja Róma központjának elérésének a repülőtér és a város között közlekedő shuttle buszok. Az ezt a szolgáltatást nyújtó társaságok a következők:

Terravision:  A jegy ára 5,80 eurótól kezdődik, és kedvezményes, ha előre foglal, vagy ha a menettérti jegyet vásárolja meg. A 0 és 4 év közötti gyermekek nem fizetnek (vásárláskor válassza a baba opciót).  A járatok körülbelül 30 percenként indulnak 05:35 és 23:00 között, a célállomás pedig a Roma Termini pályaudvar. Az ellenkező irányú utazás esetén az indulások 04:40 és 21:50 között történnek.

Ha online vásárol jegyet, meg kell adnia az utazás dátumát és időpontját, de a menetrend csak tájékoztató jellegű, a szabad helyek függvényében bármelyik buszra felszállhat a nap folyamán. Nem szükséges kinyomtatni a jegyeket, amelyeket a mobileszközről is felmutathat.

T.A.M. Shuttle Bus: Ennek a társaságnak az erősségei az éjszakai járatok és az ár, amely 4,50 eurótól indul egy útra. Az érkezés a Roma Termini pályaudvarra vagy a Roma Ostiense pályaudvarra történik, közbenső megállóval a Fiumicino repülőtér központjában. A járatsűrűség 30 perc és egy óra között változik, és mindenekelőtt 24 órás szolgáltatással rendelkezik!

Taxi a római Fiumicino repülőtérről

A taxiállomás közvetlenül a repülőtér kijárata előtt található. Taxival kényelmesen és gyorsan, valamint biztonságosan juthat el közvetlenül úti céljához. Másrészt viszont ez a legdrágább megoldás is, és mivel a taxisok híresek arról, hogy megpróbálják átverni a turistákat, jó, ha tudja, hogy a különböző római útvonalakon fix tarifák vannak:

Róma központja (az Aurelianus falain belül): 48 €.

Castello della Magliana – Parco dei Medici: 30 €.

Ciampino repülőtér: 50 €.

Tiburtina pályaudvar: 55 €.

Ostiense pályaudvar: 45 €.

Civitavecchia kikötő: 120 €.

Autóbérlés Róma Fiumicino repülőtéren

Ne feledje azonban, hogy Rómában nem mindig könnyű autóval közlekedni.  A nagyobb autókölcsönző cégek az érkezési terminálból kilépve pultokkal rendelkeznek.

Poggyászok

Fiumicino egykor a bibliai várakozási idők hírében állt a poggyászkiadásnál, de az AdR fejlesztéseinek köszönhetően a poggyászfelvétel már teljesen fájdalommentes.  A poggyászkiadó területén lévő képernyők nemcsak a járatához tartozó szalag számát, hanem a várható várakozási időt is jelzik.

A 3. terminálon található egy poggyászmegőrző, amely minden nap 06.30-tól 23:30-ig tart nyitva, napi 10 € díj ellenében.

Vásárlás a repülőtéren

Bár Róma híres az ételeiről és a vásárlásról, a Fiumicino repülőtéren hatalmas fejlesztések történtek a kulináris örökség felkarolása érdekében, és arra ösztönzik az utasokat, hogy az utazás utolsó pillanatáig folytassák a vásárlást.

Napjainkban az E terminálon egy légiközlekedés melletti ételudvar található, ahol számos tisztességes étkezési lehetőség van, többek között friss tészta, római stílusú porchetta, pizza, kávé és fagylalt.

A legtöbb étkezdében az ételeket csomagolva is el lehet vinni a repülőútra. Az adómentes bevásárlóközpontban pedig több mint 50 kiskereskedelmi üzlet található, olyan híres olasz nevekkel, mint a Bulgari, az Armani és az Ermenegildo Zegna.

Ciampino repülőtér

A Ciampino repülőtér Róma második repülőtere.  Amellett, hogy polgári repülőtér, állami repülőgépek bázisaként is funkcionál.

A római Ciampino repülőtérről csak a Ryanair és a Wizzair fapados légitársaságok közlekednek.  Ciampino számos fontos európai célállomáshoz biztosít hozzáférést, amelyek Rómán keresztül kapcsolódnak, valamint Olaszország kisebb városaihoz.  A fapados légitársaságok összesen 23 országot és 51 várost érnek el Ciampino repülőteréről.

A Ciampino G.B. Pastine repülőtér (CIA) Rómától délkeletre, Ciampino településen, Róma metropoliszában található, stratégiai helyen, Róma és a Castelli Romani között. Pontosan 27 kilométerre van Róma központjától, és nagyon közel van Frascati és Castel Gandolfo, a pápa nyári rezidenciájának gyönyörű városaihoz.

Taxival

A Ciampino repülőtérre a leggyorsabban taxival juthat el, Róma bármelyik városrészéből is érkezik.  A hivatalos taxisor, regisztrált, engedélyezett, hivatalos taxikkal, közvetlenül a repülőtér előtt található.  Az átalánydíj Ciampino és Róma belvárosa között 30 €.  Ha Róma egy másik városrészébe tervez taxival utazni, javasoljuk, hogy a fuvar előtt egyeztesse az árat a sofőrrel.

Vonattal

Airlink: a Trenitalia által üzemeltetett kombinált vonat- és buszközlekedés. Szálljon fel a repülőtér bejáratához közeli buszra, amely köztes megállók nélkül Ciampino városába viszi.  Ciampino SF pályaudvarára érkezve szálljon fel a Roma Termini pályaudvarra tartó vonatra.

A költség 2,70 euró személyenként és útirányonként.  Átlagosan 20 percenként közlekedik a hét 7 napján, és hasznos a forgalom elkerülése érdekében.

Busszal

Terravision: Ez a járat minden nap közvetlenül összeköti a Ciampino repülőteret a Termini pályaudvarral. A transzferjárat rendszeres és közvetlen járatokkal rendelkezik, és naponta több mint 10 járatot indít. A menetidő minden útvonalon körülbelül 45 perc. A Terravision buszai légkondicionáltak, ingyenes Wi-Fi-vel és ingyenes poggyászszállítással felszereltek.  Az utazás ára 6 euró.

Autóbérlés Ciampino repülőtéren

Ha autókölcsönzésre van szüksége Ciampino repülőtéren, 14 autókölcsönző céget talál, amelyek irodái közvetlenül a repülőtér bejáratánál vannak, a parkolókat pedig ingyenes buszjárat köti össze a terminállal.

2022. október 31.

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma dióhéjban

Róma dióhéjban

Róma varázsát az évszázadok során költők és írók mesterien mesélték el, és nagy művészek alkotásaikban csodálatosan...

bővebben

Legfrissebb hírek