Orvieto: egy tökéletes kirándulás Rómából

Orvieto dombtetőn fekvő városa elragadó egynapos kirándulás Rómából.

Orvieto egy nagy vulkanikus tufa sziklacsúcson áll, nagyjából félúton Róma és Firenze között.

Orvieto régi pápai kapcsolatai a tizedik századig nyúlnak vissza, és a város 1860-ig pápai birtok maradt, amikor is az Olasz Királysághoz csatolták.

Bár csak mintegy 21 000 lakosa van, a város élettel teli és pezsgő, kifinomult kulturális érzékével pedig inkább az igényesebb látogatókat vonzza.

Szent Patrik-kút: Orvieto egyik fénypontja

A történelmi etruszk városba érkezők többsége azonnal a Szent Patrik-kút felé veszi az irányt.

A mérnöki munka e csodáját VII. Kelemen pápa rendelte meg, miután Róma 1527-es kifosztása idején Orvietóban talált menedéket. A Medici-pápa firenzei társát, ifjabb Antonio da Sangallót bízta meg a kút megtervezésével, hogy biztosítsa a megbízható vízellátást a pápai menedékhely számára.

A Pozzo di San Patrizio 53 méter mély és 13 méter széles. Két csigalépcső van benne, amelyek kettős spirálban helyezkednek el, és amelyek lehetővé tették, hogy az öszvérek lefelé és felfelé is akadály nélkül hordhassák az üres és teli vizes vödröket. Mindkét lépcső 248 lépcsőfokból áll. A fényt 72 ablak biztosítja, és ahogy egyre lejjebb jutunk, úgy halványul, míg egészen sötét nem lesz az alján, ahol egy kis híd köti össze a két lépcsőt.

A kút még egy olasz közmondást is magáénak tudhat, amely a mélységét a tékozlók feneketlen zsebéhez hasonlítja. Ami a nevét illeti, a Pozzo di S. Patrizio úgy gondolták, hogy hasonlít ahhoz a szakadékhoz, amelyet Írország védőszentje használt az ötödik századi zarándokhelyen, az északnyugat-írországi Szent Patrik tisztítótűzben.

Albornoz erőd

A Fortezza Albornozból csodálatos kilátás nyílik az umbriai vidékre. Az erődöt VI. Innocent pápa megbízásából Egidio Albornoz spanyol bíboros és pápai legátus építtette 1364-ben.

Innen 15 perces sétával vagy ötperces buszozással juthatunk be a városba.

Dóm, Orvieto, Templom, Gótikus, Olaszország, Umbria

Duomo di Orvieto

A gyakorlatilag forgalomtól mentes centro storico-t a hatalmas, 14. századi katedrális uralja, amelynek puszta létezése is egy csoda eredménye.

1290-ben tették le az új dóm alapkövét, de később a dóm tervét gyökeresen megváltoztatta Lorenzo Maitani sienai szobrász és építész, akit a fél évszázaddal korábban elkészült sienai dóm úgynevezett toszkán gótikus stílusa inspirált.

Az építkezés a következő három évtizedben folytatódott, több építész felügyelete alatt, akik mindegyike a változó építészeti irányzatok beépítésével hagyta nyomát.

A katedrális belsejét fekete-fehér csíkos falak és oszlopok jellemzik, és egy díszes, 5585 sípból álló 16. századi orgonakarzatot, valamint egy figyelemre méltó Pietà-t is tartalmaz, amelyet kifaragásával Ippolito Scalza helyi szobrász kilenc éven át faragta ki egyetlen márványtömbből.

A Madonna di S. Bizio kápolna boltozatos mennyezetének freskóit Fra Angelico kezdte el a 15. század közepén. A művet mintegy 50 évvel később Luca Signorelli fejezte be, akinek apokaliptikus jelenetein a lángok elől menekülő és ördögök által kínzott elkárhozottak, valamint a földből a mennyországba tartó, eltemetett kiválasztottak teste bukkan fel.

A székesegyház három nyeregtetős homlokzatán pompás rózsaablak, valamint szobrok, pilaszterek és mozaikok láthatók aranyozott háttérrel. Az ajtókat szegélyező négy kőbazaltrelief az Ó- és Újszövetség bibliai jeleneteit ábrázolja, és a 14. századi szobrászat ritka példái.

A székesegyház ötszázadik évfordulóján, 1790-ben az eredeti mozaikok egy részét leválasztották és VI. Pius pápának ajánlottak fel tiszteletadásként. Az egyetlen ismert fennmaradt mozaik a londoni Victoria és Albert Múzeum gyűjteményében őrzött Natività di Maria.

A központi portált a pompás bronzajtók uralják, amelyek 1970-ben váltották fel a 14. századi fa eredetieket. Az új ajtókat az ünnepelt szicíliai szobrász, Emilio Greco (1913-1995) készítette, akinek munkásságáról a közeli Palazzo Solianóban múzeum is működik.

Pozzo della Cava

A várost először az etruszkok lakták a Kr. e. 9. századtól Kr. e. 264-ig, amikor a területet a rómaiak kétéves támadás után elfoglalták.

Az etruszkok azért tudtak ilyen sokáig kitartani, mert alagutak, pincék, kutak és menekülőnyílások bonyolult rendszerét építették ki, amelyek közül néhány ma is látogatható.

Ezek között található a 36 méter mély Pozzo della Cava, egy etruszk kút, amelyet 1527-ben bővítettek ki, és amelyet teljes egészében kézzel ástak.

Fesztiválok és felvonulások

A gondozott utcák egész évben fesztiváloknak adnak otthont, köztük a 40 éve minden decemberben megrendezésre kerülő, tekintélyes Umbria Winter Jazz fesztiválnak, valamint a középkori stílusú Corpus Christi felvonulásnak, amely minden nyáron nagy tömegeket vonz.

Az elegáns, neoklasszikus Teatro Mancinelli 560 ülőhelyét rendszeresen megtöltik a dráma, a komédia, a tánc és a zene szerelmesei.

Ételek

Orvieto rendszeresen ad otthont olyan gasztronómiai fesztiváloknak, mint az Orvieto con gusto.

A város tagja a Cittaslow, a slow food mozgalomnak, és híres borairól és helyi termékeiről, például a caciotta és pecorino sajtokról, a szarvasgombáról, a cinghiale-ról (vaddisznó), a tozzetti mandulás kekszről és a pizzatésztából pancettával és sajttal készült csigaház alakú lumachelle-ről.

Utazás Orvietóba

Autóval: Orvieto az A1-es autópályán fekszik, körülbelül félúton Róma és Firenze között. Sok parkolóhely van a városközponton kívül.

Vonattal: Rendszeres gyorsvonatok közlekednek Róma és Orvieto Scala között. A régi hegytetőn fekvő városba vezető sikló végállomása az vonatállomással szemben található. A siklóvasút három perces, izgalmas utazással viszi fel a látogatókat a 157 méter magas sziklára.

2022. október 27.

Szerző: AmoreRóma / Fotók: pixabay

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek