Hasznos infó: Hogyan juthat el Pompejibe Rómából?

Sok utazót, diákot, hátizsákos turistát és nyaralni vágyót érdekel, hogy lehetséges-e egynapos kirándulás Rómából Pompejibe - a válasz igen.

Pompeji egykor az ókori római birodalom 2000 évvel ezelőtti jelentős városa volt. A mai Olaszország Campania régiójában található római kikötővárosban egykor állt előkelő villák és elegáns házak a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése során romba dőltek.

Ma az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága: évente több mint 2,5 millióan látogatnak el az UNESCO világörökségi helyszínére.

Béreljen autót

Rómából nincs közvetlen, nyilvános busz- vagy vonatjárat Pompejibe.  A legegyszerűbb módja az utazásnak az autó.

Sokan szeretik összekapcsolni a pompeji túrát egy Vezúv-látogatással, vagy egy megállóval az Amalfi-parton. Autóval több mindent láthat, és az időbeosztás is rugalmasan alakítható.

Utazzon vonattal

Az utazás nagyjából 2 órát vesz igénybe.  Itt vannak viszonylag pontos utasítások, ha úgy dönt, hogy vonattal szervezi meg az utazását.

Első lépés:

Vásároljon vonatjegyet a római Termini pályaudvarról a nápolyi központi pályaudvarra.  A vonatok gyakran és minden nap indulnak. Ügyeljen arra, hogy a nagysebességű opciót válassza.  Az expresszvonatokkal 70 perc alatt juthat el Nápolyba. Foglaljon előre, hogy pénzt takarítson meg. Az egynapos jegyek akár 44 euróba is kerülhetnek mindkét irányba.

Második lépés:

Amikor megérkezik Nápolyba, át kell szállnia a Circumvesuviana vonatra.  Menjen le a peronokhoz, ez egy állomás, amely a nápolyi központi pályaudvarhoz kapcsolódik.  Fizikailag nem hagyja el a központi pályaudvar épületét, de a Circumvesuviana peronjait Garibaldi pályaudvarnak hívják.  Innen indulnak a városközi vagy „regionális” vonatok.

A Trenitalia online vagy a nápolyi központi pályaudvaron nem lehet jegyet venni erre a vonatra.  A jegyeket a Garibaldi pályaudvaron található újságosbódéban vásárolhatja meg. Az újságosok általában segítőkészek, de papíralapú jegyet csak készpénzzel lehet vásárolni.  A pályaudvari jegypénztárak is biztosítanak jegyeket, de bonyolult lehet, ha nem beszél olaszul, és készpénzre van szükség. Menetjegyet oda-vissza 4,60 euróért vásárolhat. A jegyet a vonatra való felszállás előtt érvényesíteni kell.

Harmadik lépés: 

Szálljon fel a Nápoly-Sorrento vonalon Pompeji és Herculaneum érintésével közlekedő vonatra. Gyakoriak a megállók, az utazás körülbelül 35-40 percet vesz igénybe. A késések azonban nem váratlanok.  A vonatok a nap folyamán óránként 2-3 alkalommal indulnak. A Circumvesuviana vonalak inkább hasonlítanak a metrókocsikra és az elővárosi vasutakra, mint a hagyományos vonatokra.  Számítson arra, hogy az utazás teljes időtartama alatt állni kell, a helyiek a napi rutin részeként szállnak fel és le.

Negyedik lépés: 

Szálljon le a Pompeji Scavi állomáson.  A régészeti lelőhely bejárata csak egy rövid sétára van az állomástól.

Visszatérés Rómába vonattal

A régészeti lelőhely április 1. és október 31. között este fél nyolckor bezár.  Az év többi időszakában 17:30-kor zár. Az utolsó vonat Pompeji Scaviból Nápolyba a sorrentói vonalon 22.24-kor indul. A Pompeji Scavi állomáson nincsenek jegypénztárak.  Ezért fontos, hogy Nápolyban vásároljon oda-vissza jegyet.

A nápolyi főpályaudvarról a római Termini pályaudvarra való visszatéréshez fontolja meg, hogy olcsó jegyet vásároljon a városok közötti vonatok egyikére.  Ez egy plusz órát vesz igénybe, de talán egy hosszú nap után, amikor Pompejiben tett kirándulást, nem fogja bánni. Ezzel pénzt takaríthat meg, és a papírjegyet megveheti a nápolyi központi pályaudvaron, anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy az előre lefoglalt drágább vonatot eléri-e.

Biztonsági figyelmeztetés

Róma és Nápoly vasútállomásai hírhedtek a zsebtolvajokról.  Különösen ügyeljen a holmijára, különösen a pénztárcájára és az útlevelére.  Ha valaki a jegykiadó automatákhoz közelít, hogy felajánlja segítségét, ne foglalkozzon vele.  Ez egy gyakori trükk az utazók elterelésére. A vonatokon való utazás során ügyeljen a pénztárcákra, napszemüvegekre és egyéb személyes tárgyakra, mivel a turisták gyakran válnak tolvajok áldozatává a helyi vonatokon.

A nápolyi központi pályaudvaron vigyázzon az olyan emberekkel, akik a segítőkészség és az útbaigazítás ürügyén próbálnak lecsapni Önre.  Lehetséges, hogy rossz vonatra vezetik Önt. Ezt abban a reményben teszik, hogy borravalót adnak nekik, amiért „megmutatják az utat”.

 

 

2022. október 26.

Szerző: AmoreRóma

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek