Szokatlan kirándulóhely Róma közelében: Bomarzo szörnyei

A park nem a gyönyörködtetésre, hanem inkább a megdöbbenésre készült.

A Szörnyek parkja, más néven Bomarzo szent erdeje egy olasz kert, amely tele van bizarr szobrokkal, amelyeket a 16. században építettek, és mitológiai állatokat, isteneket és szörnyeket ábrázolnak.

A Rómától körülbelül egy óra 15 percre található parkot Pirro Ligorio építész tervezte (ő fejezte be a Szent Péter-templomot Michelangelo halála után), és a gyászoló Pier Francesco Orsini herceg, Bomarzo hercege rendelte meg, akinek szíve összetört felesége, Giulia Farnese halála után.

Ez a park nem a gyönyörködtetésre, hanem inkább a megdöbbenésre készült.

A lombos és tűlevelű fákból álló erdőben elmerülő park mintegy három hektárnyi területet foglal el. A benne elszórtan elhelyezett számos szobor bazaltból készült, amely anyag nagy mennyiségben található a környéken. A szobrok közül számos rejtélyes feliratot tartalmaz.

Vannak a klasszikus világot idéző épületek is, amelyek azonban figyelmen kívül hagyják a perspektíva vagy az esztétika szabályait, hogy összezavarják a látogatót.

A parkba belépve a látogatót két szfinx fogadja, amelyek szimbolikusan őrzik a parkot.

Az első szörny, amellyel találkozunk, Proteus, aki egy óriási, tátott szájú arcot ábrázol. A további szobrok között két szirén, egy oroszlánok által megtámadott sárkány, két medve, egy teknős és Hannibál elefántja is szerepel.

A kert tetején található az Örökkévalóság temploma, egy nyolcszögletű épület, amely a klasszikus, reneszánsz és etruszk műfajok keveredésével készült, és Giulia Farnese emlékére épült.

A park leghíresebb alakja azonban, amely a park szimbólumává vált, az Ogre, egy nagy kőarc tágra nyitott szájjal, rajta a felirat: Minden gondolat repül.

A száj belsejében egy tufába vájt szoba található, ahová lépcsőkön keresztül lehet bejutni; alakja miatt a hangok visszaverődnek a falakról, és ijesztő visszhangot keltenek. Ha azonban nem ijedsz meg, elgondolkodhatsz azon, hogy pikniket tervezz ott, mivel odabent padok és egy asztal található.

2022. október 13.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: pixabay

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek