Rómában éjszaka is látogatható az ókor legikonikusabb helyszíne

A túra különleges varázslatos hangulatot teremt a látogatók számára.

Nyártól az érdeklődők éjszaka is megtekinthetik a híres Colosseumot. Az egyórás esti túrákon új módon mutatják be a műemléket, és felfedik annak kevésbé ismert oldalait.

A multimédiás vetítésekkel színesített útvonal során a látogatók bejárhatják az aréna padlóját és a föld alatti területeket, ahol egykor a gladiátorok és a vadállatok harcok előtt tartózkodtak. Az érdeklődők emellett megismerhetik a Colosseumnak a Római Birodalom bukása után keresztény helyszínként betöltött szerepét is – ez az aspektus a populáris kultúrában eddig kevésbé hangsúlyos volt.

A túra a Luna sul Colosseo (vagyis Hold a Colosseum felett) nevet viseli, és az a feladata, hogy különleges varázslatos hangulatot teremtsen a látogatók számára, akik a földalatti kamrákat és alagutak labirintusát is felfedezhetik, ahol a bemutatók előkészületei zajlottak, ahol a kellékeket tárolták, és ahol a ketrecekbe zárt állatokat aztán felpakolták a liftekre, hogy feljussanak az aréna emeletére.

Az idei túra újdonsága, hogy bemutatják azt a 17. századi falfestményt, amely az akkoriban ideálisnak tartott várost, Jeruzsálemet ábrázolja. A freskó a Porta Triumphalis kapu hátsó boltívén található.

Az idő múlásával megkopott falfestményt videóvetítéssel dobják fel, amely felidézi a festményen ábrázolt jeleneteket és azokat, amelyeket Antonio Tempesta 1601-ben készült, azonos ikonográfiájú metszete ábrázol.

A félhomályos esti fény által kedvelt, magával ragadó elbeszélés lehetővé teszi a nézők számára, hogy a festményen szereplő történetekre összpontosítsanak. A képen Jézus szenvedésének és feltámadásának eseményei láthatóak, a Golgotát ábrázoló keresztekkel és a Jeruzsálem pusztulását előre jelző üstökössel, amely alatt próféták alakjai vonulnak fel.

A festmény arra emlékeztet, hogy a Colosseum a Római Birodalom bukása után is fontos szerepet töltött be. Különösen, hogy 1750-ben XIV. Benedek pápa akaratából az immár hagyományos Via Crucis (a keresztút állomásai katolikus áhítat) székhelye lett, hogy erősítse a pápaság történelmi küldetésének érzését.

Az ókori amfiteátrum december 31-ig minden péntek és szombat este, június és október között pedig csütörtök-péntek-szombatonként tart nyitva. Az egyórás, olasz és angol nyelvű túrákat legfeljebb 25 fős csoportoknak indítják el.

2022. október 12.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma szellemei

Róma szellemei

Messalina (Kr. e. 25-48) A Colosseum közelében, Claudius császár templomának maradványai mellett bolyong a császári...

bővebben

Legfrissebb hírek