A római Circus Maximus a virtuális valóság segítségével kel életre

Ahogy egykor, most is szórakoztatásra használt hely a 250 ezer nézőre tervezett Circus Maximus ókori aréna Rómában.

A Circo Maximo Experience 3D-s túrái „a Circus Maximus ókori pompáját a római császárkorban a kiterjesztett és virtuális valóságon keresztül” élik újra.

A látogatók átélhetik a tömeg morajlását a szekérversenyeken, amelyek egykor a 600 méter hosszú helyszínt zsúfolásig megtöltötték, vagy elvegyülhetnek a római piaci árusok között, és megcsodálhatják az eredeti 20 méter magas Titusz boltívét.

A múlt képeit a mai valósággal átfedő, 40 perces sétaútvonal hat nyelven (olaszul, angolul, franciául, németül, spanyolul és oroszul) érhető el, a látogatókat immersziós szemüveggel és fülhallgatóval látják el.

A nyolc állomás a következőket tartalmazza: a Circus Maximus az archaikus korban, a Kr. e. első századtól a Kr. u. első századig, a császárkor, a többszintes ülőhelyes aréna (cavea), a Titus-ív, a boltok (tabernae), a Circus Maximus a középkorban és az újkorban, végül pedig „Egy nap a cirkuszban”.

A háromdimenziós projektbe, amely a Caracalla-fürdő, az Ara Pacis és a Domus Aurea hasonló kezdeményezéseit követi, a Circus Maximus Viale Aventino felőli végénél lehet belépni.

A Circo Maximo Experience túra, amely eső esetén nem vehető igénybe, 12 euróba kerül, és a nyitvatartási idő alatt 15 percenként zajlik, az utolsó belépés zárás előtt 1 órával és 10 perccel történik.

A következő időpontokban, keddtől vasárnapig tart nyitva: szeptember 18-ig 16.30-19.30-ig; szeptember 20-30-ig 16.00-19.00-ig. Október 4-től december 30-ig, keddtől péntekig 10.00-14.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-16.00 óráig tart nyitva.

 

A Circus Maximus, Róma egyik legfontosabb történelmi helyszíne az ókorban akár 250 ezer embernek is helyet biztosított. A város polgárai itt szerettek leginkább kocsiversenyeket nézni.

Miután 1500 évvel ezelőtt a keleti gótok megszállták Rómát, hagyták, hogy az óriási építmény pusztulásnak induljon. Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották.

2022. október 10.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: Circus Maximus (c) hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma szellemei

Róma szellemei

Messalina (Kr. e. 25-48) A Colosseum közelében, Claudius császár templomának maradványai mellett bolyong a császári...

bővebben

Legfrissebb hírek