Október közepén megnyílnak Róma rejtett csodái

A részt vevő helyszínek közül sok általában nem látogatható, vagy nehezen megközelíthető.

Több mint 700 nevezetes olasz épület és történelmi helyszín nyitja meg ingyenesen kapuit a nagyközönség előtt az október 15-16-i hétvégén a Giornate FAI d’Autunno keretében.

A Fondo Ambiente Italiano (FAI) által szervezett éves őszi nyílt napok kezdeményezés keretében Olaszország 350 helyszínén palotákba, villákba, kastélyokba, templomokba, apátságokba, parkokba, kertekbe, tornyokba, színházakba és könyvtárakba lehet belépni.

A részt vevő helyszínek közül sok általában nem látogatható, vagy nehezen megközelíthető.

Rómában érdemes most a Gerusalemme-i S. Croce-bazilikát, amelyet a keresztény hagyomány szerint 325 körül szenteltek fel, hogy Jézus Krisztus szenvedésének ereklyéit őrizze, amelyeket I. Konstantin római császár anyja, Heléna császárnő hozott Rómába a Szentföldről.

További látnivalók közé tartozik a Santo Spirito in Sassia komplexum, amely a nyolcadik századból származik, és Európa legrégebbi kórházai között tartják számon; a S. Cosimato rejtett kerengője, amely a Trastevere-i Nuovo Regina Margherita kórház része; és a 16. századi Palazzo Firenze, amely egykor a firenzei Medici-dinasztia tulajdona volt, ma pedig az UNESCO olaszországi központja.

Azok számára, akik az olasz fővároson kívül szeretnének kirándulni, túrákat tehetnek a Villa Gregoriana parkjába Tivoliban, valamint a Rómát körülvevő régiókban található tucatnyi lélegzetelállító helyszínre.

A brit National Trusthoz hasonlóan a FAI az oktatás, a restaurálás és az 1993-ban bevezetett éves nyílt nap kezdeményezés révén Olaszország kulturális örökségének megőrzésén és népszerűsítésén dolgozik.

A teljes részleteket a FAI honlapján találja, amely régiónként felsorolja a résztvevő helyszíneket. A látogatások ingyenesek, de adományok felajánlására buzdítanak.

2022. október 6.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek