Maritozzo: Róma egyik legédesebb hagyománya

Róma közkedvelt maritozzójának különös legendája van.

A maritozzo egy klasszikus édes sütemény, amely hagyományosan tejszínhabbal van megtöltve, és amely évszázadok óta kedvence a rómaiaknak.

A zsemle formájú süteményt Rómában jellemzően reggelire eszik, de akár kiadós uzsonnaként vagy desszertként is fogyasztható a nap folyamán.

Ma már többféle változata létezik az ízletes finomságnak, amelynek eredete az ókori római időkre nyúlik vissza, és amelynek egyszerű receptje tojásból, lisztből, mézből, sóból és vajból áll.

A klasszikus krémes változat mellett létezik fenyőmaggal és mazsolával készített, vagy csokoládéval bevont, sőt néha burratával, paradicsommal, pestóval vagy baccalával töltött maritozzi is.

Manapság már gluténmentes vagy vegán változatok is készülnek.

A maritozzo a középkorban széles körben elterjedt Rómában, mivel az egyház engedélyezte, hogy a hagyományos böjti időszakban, a nagyböjt idején is fogyasztható legyen, ezért kapta az „er Santo Maritozzo” becenevet.

Ami a nevét illeti, a „maritozzo” a „marito” olasz szóból származik, ami a férjet jelenti. A 19. században a maritozzo egy másik különös hagyomány középpontjába került: a férfiak március első péntekén úgy kérték meg a lányok kezét, hogy leendő menyasszonyuknak egy maritozzo belsejébe rejtett eljegyzési gyűrűt nyújtottak át.

Az utóbbi években december 1-jén a római bárok és éttermek a fővárosban évente megrendezett Maritozzo-nappal tisztelegnek a maritozzo előtt.

Addig is a város egyik legjobb helye, ahol a közkedvelt finomság különböző változatait megkóstolhatjuk, az Er Maritozzaro, egy római intézmény, amely a Via Ettore Rolli 50. szám alatt található, a Trastevere pályaudvar közelében.

2022. október 6.

Szerző: AmoreRoma / Maritozzo (c) wikipedia/Gerjantd

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek