Róma dióhéjban

Örök és titokzatos, az olasz főváros kellemes "római betegségbe" burkolja az odaérkezőket.

Róma varázsát az évszázadok során költők és írók mesterien mesélték el, és nagy művészek alkotásaikban csodálatosan ábrázolták. Örök és titokzatos, az olasz főváros kellemes „római betegségbe” burkolja az odaérkezőket, amely nem hagyja el őket.

Nem véletlen, hogy turisták milliói sietnek érmét dobni a Trevi-kútba, abban a reményben, hogy visszatérnek, hogy meglátogassák: mert Rómában, Goethe szavaira emlékezve, minden olyan, amilyennek elképzeltük, és minden új.

A hét domb és Róma születése (Kr. e. 753)

A legenda szerint Róma születése Romulusnak és Remusnak köszönhető, Rhea Silvia és Mars isten ikerfiainak, akiket egy nőstény farkas hagyott el és dajkált, végül pedig a pásztor Faustolo és felesége, Acca Larentia fogadott örökbe. Miután felnőttek, az ikrek elhatározták, hogy várost alapítanak: hogy eldöntsék, ki kormányozzon, az istenek akaratára bízták magukat az augurális madarak röptén keresztül. Az Aventinus-dombról Remus hat keselyűt látott, míg Romulus a Palatinusról tizenkettőt, így ő lett Róma első királya i. e. 753-ban.

Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta az UNESCO világörökség része. A Tiberis bal partján fekvő történelmi központ a 3. században felépült Aurelianus-féle falak által határolt terület, amely magába foglalja a város alapításának történetéből ismert hét dombot: Capitolinus, Viminalis, Quirinalis, Esquilinus, Caelius, Aventinus és Palatinus.

 •  Palatino (Palatinus)
 • Aventino (Aventinus)
 • Campidoglio (Capitolinus)
 • Quirinale (Quirinalis)
 • Viminale (Viminalis)
 • Esquilino (Esquilinus)
 • Celio (Caelius)

Itt találhatók az antik világ és a kereszténység legszebb műemlékei.

A szőke Tiberis

Így nevezték az ókori Róma verseiben a folyó istenét, akinek tisztelet és szeretet járt. De a Tiberis mindenekelőtt valódi vízi út volt, a római idők óta kialakult nagy kikötőkkel, amelyeket a 19. század második felében a dokkok építésével végleg lebontottak, hogy a várost megszabadítsák a folyamatos áradásoktól.

Mára a folyóval való közvetlen kapcsolat megszűnt. A szeretet, a tisztelet és a város születésében és fejlődésében betöltött alapvető szerepének tudatában azonban megmaradt. Nem is beszélve a hihetetlen szépségű kilátásról, amelyet a számos történelmi hídról, például a Ponte Sisto, a Ponte Sant’Angelo vagy a Ponte Fabricio hídról nyújt.

Róma kulturális és történelmi öröksége

Róma impozáns műemlékeivel, templomainak százaival és látványos szökőkútjaival Róma a világ legnagyobb koncentrációjú történelmi, régészeti és építészeti örökségével rendelkező város, ahol a világ kulturális örökségének több mint 16%-a, az olaszországiaknak pedig 70%-a található.

Történelmi központja, amelyet az Aurelianus-falak határolnak, közel három évezred tanúja. 1980-ban a Falakon Kívüli Szent Pál bazilikával és a városon belüli Szentszék extraterritoriális birtokaival együtt felkerült az UNESCO világörökségi helyszínek listájára.

A katolikus kereszténység szíve, Róma az egyetlen város a világon, amely egy idegen államnak, a Vatikán enklávéjának ad otthont: ezért gyakran „két állam fővárosának” is nevezik.

Az 5 leglátogatottabb római műemlék

Kihagyhatatlanok, mindenképpen meg kell látogatnia őket az Örök Városban:

 • A Colosseum
 • A Pantheon
 • A Forum Romanum és a Palatinus domb
 • A Trevi-kút
 • Piazza Navona

Róma természeti területei

Róma Európa egyik legzöldebb városa, a művészet kincsesbányája, amelyet dús növényzetű parkok és kertek tarkítanak, és régészeti maradványok, szobrok, tavak, szökőkutak és pompás villák ékesítik. Csodálatos zöld területek, amelyek Rómát minden évszak városává teszik: a tavaszi pompás virágzástól az őszi romantikus lombokig, a téli regeneráló sétáktól a nyári kellemes pihenésig.

A legjelentősebb nemesi családok történelmi rezidenciái, mint a Villa Borghese, a Villa Doria Pamphilj, a Villa Ada Savoia és a Villa Torlonia mellett Róma olyan történelmi, régészeti és természeti érdekességeket rejt magában, mint a hatalmas Appia Antica regionális park. Olyan ősi és szuggesztív panorámás pontokkal is rendelkezik a város felett, mint a Narancsos kert, a Pincio és a Janiculum-domb.

Róma címere és szimbólumai

Az 1884-ben hivatalosan elfogadott városi címer egy lila alapon álló pajzs, amelyet egy görög kereszt és a S.P.Q.R. – Senatus Populus Que Romanus (a Szenátus és Róma népe) betűszó keresztez arany betűkkel, amelyet egy nyolc virágú aranykorona ural, amelyből öt látható.

Róma több szimbólumát mindenki ismeri, ezek közül a leghíresebbek a következők:

 • A Capitoliumi Farkas, a bronzszobor, amely a legendás nőstény farkas ábrázolja, aki az ikreket, Romulust és Remust szoptatta;
 • A császári sas, az ókorban a város katonai képmása és jelképe, valamint az oroszlán, a felsőbbrendűség állati képmása és a középkorban embléma;
 • A Colosseum, a római világ legnagyobb amfiteátruma, amelyet 2007-ben a modern világ hét csodájának egyikeként ismertek el;
 • A Trevi-kút, a világ legmonumentálisabb és leghíresebb szökőkútja;
 • A „Cupolone”, a vatikáni Szent Péter-bazilika kupolája, a keresztény világ jelképe, amely az egész várost uralja.

Róma fő ünnepei

Április 21., Róma születése. Ez az a nap, amikor a hagyomány szerint Romulus megalapította a várost (i. e. 753). Ezt jelmezes ábrázolásokkal, kulturális eseményekkel és szabadidős rendezvényekkel ünneplik.

Május 1., a munkások napja: a Porta San Giovanni in Laterano téren nagyszabású ingyenes koncertet szerveznek, amelyen neves olasz és nemzetközi művészek vesznek részt.

Június 2., a köztársaság napja. A hagyományos katonai felvonulást a Via dei Fori Imperiali mentén tartják, amely a Piazza Venezia téren, az Altare della Patria téren ér véget.

Június 29. Szent Péter és Pál ünnepe. Ezen a napon Róma Péter és Pál apostolokra, a város védőszentjeire emlékezik.

Július 16., Festa de Noantri. A Trastevere negyedben július 16-át követő első szombaton, a Madonna del Carmelo évfordulóján ünneplik.

2022. szeptember 29.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma szellemei

Róma szellemei

Messalina (Kr. e. 25-48) A Colosseum közelében, Claudius császár templomának maradványai mellett bolyong a császári...

bővebben

Legfrissebb hírek