Kié a Trevi-kút pénze valójában?

A Trevi-kút szinte minden látogatója követi azt a szokást, hogy érmét dob bele. A késő barokk kút medencéjében naponta mintegy 3000 euró landol.

A legenda szerint Rómába csak úgy lehet visszatérni, ha egy érmét dobunk Olaszország leghíresebb szökőkútjába. Mivel természetesen mindenki, aki az Örök Városba utazik, erre vágyik, a Trevi-kútban naponta több ezer különböző pénznemű érme landol. Évente nem kevesebb, mint 1,5 millió eurót gyűjtenek be.

Vegyél egy érmét a jobb kezedbe, állj háttal a kútnak, hunyd be a szemed, és dobd az érmét a bal válladon át a vízbe. Csak azok, akik pontosan követik ezt az eljárást, biztosak abban, hogy hamarosan visszatérnek Rómába.

Ha egy második érmét is bedobsz a Trevi-kútba, akkor is remélheted, hogy beleszeretsz egy rómaiba, sőt a harmadik érme, amit bedobsz, azt jelenti, hogy házasságra lépsz új ismerősödet.

A romantikus szokás, amelynek aligha tud ellenállni bármelyik római turista, Jean Negulesco rendező 1954-es „Három érme a szökőkútban” című amerikai filmjére vezethető vissza, amelyben némi szerelmi zűrzavar és különböző eldobott érmék után a végén három boldog pár Rómában talál egymásra. Sokan ma már csak egy érmét dobnak a szökőkútba. Vagy azért, mert csak a legenda első részét ismerik, vagy azért, mert a másik két ígéret nem feltétlenül tűnik számukra csábítónak.

Legyen szó akár csak egy vagy három érméről – tény, hogy rengeteg pénz kerül a Trevi-kútba: A koronavírus-járvány kitörése előtt ez az évszaktól függően naponta körülbelül 4000 euró volt. Csak 2018-ban a Katolikus Hírszolgálat szerint 1,5 millió eurót gyűjtöttek.

Volt idő, amikor a Trevi-kút pénze mindenkié volt; elvileg bárki annyi érmét vehetett ki a medencéből, amennyit csak akart, és sokan meg is tették – a város nemtetszésére. 1997-ben például letartóztattak egy 46 éves római nőt, mert saját bevallása szerint mintegy 18 eurónak megfelelő aprópénzt halászott ki a szökőkútból, hogy „könyveket és írószereket vegyek a gyerekeimnek” – írja a La Repubblica című olasz napilap. A nőt feljelentették a rendőrségen, és 1500 eurós bírság megfizetésére kötelezték – a bírák azonban felmentették, és úgy döntöttek, hogy az érmék „gazdátlan tulajdon”, amelyet bárki szabadon elvehet.

Egy római, Roberto Cercelletta nevű férfi Róma határain túl is híressé vált, és hamarosan a „D’Artagnan” becenevet kapta. Cercellettát többször is rajtakapták, amint a szökőkút medencéjében állt és zsebeit pénzérmékkel tömte tele, egyszer 600 eurót is vitt magával. D’Artagnant többször letartóztatták, és több mint 500 pénzbírságot kapott, amelyeket soha nem fizetett ki. 2001-ben a megátalkodott kleptomániás még a „New York Times” első oldalára is felkerült, ahogy arról az „Il Messaggero” című újság beszámolt.

A szökőkutat éjjel-nappal rendőrök őrzik. Minden reggel egy csapat érkezik, hogy kivegye az összes pénzt a szökőkútból. A kora reggeli órákban a vizet kiszivattyúzzák, az érméket felsöprik, fehér zsákokba osztják és elviszik.

Az emberek újra és újra megpróbálnak meggazdagodni a sok pénzből. Egyszer például letartóztattak egy 21 éves férfit, aki állítólag átmászott a szökőkút építkezési korlátján, és ellopott különböző érméket. Mivel a híres épületnél mindig vannak rendőrök, a tolvajt gyorsan elfogták – 90 euró aprópénzzel a zsebében.

A város nem igazán tudott mit kezdeni a Trevi-kútból ellopott érmékkel. Végül 2006-ban a La Repubblica szerint a város elfogadott egy rendeletet, amely szerint minden pénz a város tulajdonába kerül, amint az a medencében landolt. Ugyanakkor megállapodás született arról is, hogy a teljes összeget a római Caritas kapja, hogy az jótékonysági projektek finanszírozására fordíthassa. Azóta a Caritas önkéntesei gyűjtik az érméket.

2018 végén azonban különböző médiajelentések szerint a Caritas a várostól azt a tájékoztatást kapta, hogy a Trevi-kútból származó pénzt a továbbiakban nem kapja meg, hanem saját projektjeire fordítja.  A lakosság felháborodása e tervek miatt olyan nagy volt, hogy Virginia Raggi római polgármester ismét visszalépett: a „Catholic News Service” beszámolója szerint az egész ügyet „nagy félreértésnek” nevezte, mondván, hogy soha senkinek nem állt szándékában megfosztani a Caritast a szökőkútból származó pénzektől.

Az érmék begyűjtését azonban már nem a Caritasra, hanem az Azienda Comunale Energia e Ambiente (Acea), az önkormányzati energia- és környezetvédelmi ügynökségre bízzák. A pénzek utólagos megszámlálása is a feladatuk, hogy a folyamatba több „rendet és átláthatóságot” vigyenek. A polgármester azt is bejelentette, hogy a jövőben a többi római kútból származó pénz is a Caritashoz fog folyni.

2022. szeptember 29.

Szerző: AmoreRoma / Fotó: Trevi-kút (c) hetedhetorszag.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Róma szellemei

Róma szellemei

Messalina (Kr. e. 25-48) A Colosseum közelében, Claudius császár templomának maradványai mellett bolyong a császári...

bővebben

Legfrissebb hírek