Tapasztalja meg Olaszország ősi konyháját Róma új kulináris múzeumában

A múzeum az egyik legfontosabb és legváltozatosabb gasztronómiatörténeti magángyűjteményt mutatja be Olaszországban.

Régi könyvek és konyhai eszközök mesélnek a főzés és az étkezési szokások történetéről az 1400-as évektől napjainkig a „Garum – Biblioteca e Museo della Cucina” múzeumban, amely a nemrég nyílt meg Rómában.

A múzeum a „Garum” elnevezést az ókori rómaiak által kedvelt, erjesztett halbelsőségekből készült mártás tiszteletére kapta.

A kiállított kulináris eszközöket és szakácskönyveket, köztük a legrégebbi és legritkábbak közül néhányat, 40 év alatt gyűjtötte össze Rossano Boscolo, a nemzetközileg elismert cukrász, az ősi és értékes receptkönyvek gyűjtője és a Campus Étoile Akadémia alapítója.

A múzeum helyszíne nem kevésbé tekintélyes, a Museo della Cucina a Palatinus-dombon található. Az épületnek otthont adó palota a Lupercalnak vélt helyen áll, a Palatinus-dombon lévő barlangban, ahol a nőstény farkas megtalálta Romulust és Remust, és addig szoptatta őket, amíg egy pásztor meg nem mentette őket. A Palatinus-domb Róma hét dombja közül a középső, ahol a feltételezések szerint Romulus alapította Rómát. Az alatta lévő völgyben áll a Circus Maximus, egy ókori római szekérverseny-stadion, amely 150 000 néző befogadására volt alkalmas.

Az alsó szinten a múzeumban különféle eszközöket mutatnak be, amelyeket az évszázadok során a haute cuisine, a cukrászat, a csokoládé- és zselékészítés, a pékség és az otthoni konyhák használtak. A darabok között találhatók 17. századi barokk fagylaltformák, 1950-es évekbeli gázfőzők, 19. századi toszkán mezzini, vagyis rézkorsók, korabeli tésztagépek és 20. század végi tervezői edények.

A könyvtár az épület teljes felső emeletét elfoglalja, és a gasztronómia öt évszázadán keresztül kalauzol végig, olyan fontos szövegekkel, mint az olasz konyha feltalálójának tartott Pellegrino Artusi „Tudomány a konyhában és a jó étkezés művészete” című könyvének ritka első kiadása.

Pellegrino Artusi korszakalkotó főzési kézikönyvének 1891-es kiadása, a „Tudomány a konyhában és a jó étkezés művészete”.

A látogatók részt vehetnek a múzeum vezetett túráján is, amely magában foglal egy „történelmi aperitifet és vacsorát”, hogy megkóstolhassák az ősi recepteket.

A római Museo della Cucina a Via dei Cerchi 87. szám alatt található.

2022. szeptember 28.

Szerző: AmoreRoma

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek